Gymlcss muffin
Hozzvalk: 1 tojs, 2 bgre finomliszt, 3/4 bgre tej, 1/3 bgre kristlycukor, 1 bgre gymlcs, 1/2 bgre tolaj, 1 teskanl s, 1 evkanl reszelt narancshj, 3 teskanl stpor (nem kell hozz egy egsz csomag!), 2 evkanl kristlycukor, 1 teskanl aprra vgott narancshj.
Elksztse: Olajozzunk ki vagy bleljnk ki stpaprral egy 12 darabos muffin stformt! (Az olajozs egyszerbb mvelet, de a tszta leragadst csak gy kerlhetjk el, ha gondosan hajtjuk vgre.) A stt melegtsk el a legmagasabb hfokra. A hozzvalk kimrshez a legjobb, ha egy 2,5 dl-es bgrt vlasztunk: a ksbbiekben szinte minden sszetevt ezzel mrnk. A tojst folyamatos kevergets mellett elegytjk az olajjal. Az olajat lassan ntsk, hogy ki ne csapdjon. (Ez azt jelenti, hogy a tojs s az olaj klnvlik az ednyben.) A tojs s az olaj keverkhez ntsk a tejet, a cukrot, a reszelt (!) narancshjat, majd a gymlcst s vgl a lisztet, amit tszitltunk s a stporral valamint a sval elkevertnk. A tsztt nem kell simra keverni, elg, ha a liszt csak ppen tnedvesedett. Az gy sszelltott tszta kiss darabosnak, ragacsosnak tnik. Az aprra vgott narancshjhoz rakjunk 2 evkanl cukrot, majd miutn a forma kosarait 3/4-ig megtltttk a tsztval, mindegyik tetejre tegynk ebbl a cukrozott narancshjbl. A tsztt addig sssk, mg aranybarna nem lesz a teteje. A stsi id kb. 15-20 perc. Az elkszlt muffinokat emeljk ki a kosarakbl, s ha md van r, vasrcson htsk ki. Nem rt tudni, hogy szinte brmilyen gymlccsel kszlhet a muffin. A kpen lthat kosrkkban gymlcskeverk van, azaz ribizli, mlna, szeder, s meggy (termszetesen magozott). Kszthetjk befttel, aprra vgott aszalt gymlccsel (szintn kiprblt recept!), s mirelit gymlcskeverkkel, ebben az esetben a mikrohullm stben olvasszuk fel a gymlcst s csorgassuk le rla a flsleges levet. Kszlhet anansz s mandula keverkvel, kakaval, csokoldval. A tszta minden esetben ugyangy kisthet. Mg egy megjegyzs: a reszelt s az aprra vgott narancshjnl gyeljnk arra, hogy csak a narancssrga fels rteget vgjuk le, mert a hj fehr rsze keser!
|