ZÖLD gondolkodásom otthon
A háztartásom vezetése alatt különböző energiatakarékos ötleteket valósítottam meg:
Aszalás, befőzés a mélyhűtés helyett: A fagyasztóládáim sok energiát fogyasztanak, és folyamatosan üzemelnek. A másik előnye, hogy én vásárolom meg, vagyis tudom, hogy valóban mi van benne. (nem aroma, színezék, adalékok) Egy alkalommal sokáig nem volt áram. Akkor határoztam el, hogy keresek más megoldást, amikor az összes felengedett élelmiszert meg kellett főznöm, sütnöm egyszerre.
Aszalás napon, az aszalógép helyett: A napenergiát felhasználó, napon való aszalás talán a legzöldebb megoldás. A legegyszerűbb aszaló készülhet hulladék anyagok felhasználásával. Felépítése: Alul egy egyenes rétegelt lemez darab (szekrény hátlapja is jó) Kibéleltem alufóliával, a nagyobb hőhatás kedvéért, majd a keretre szúnyoghálót szegeltem fel a rovarok ellen. Kihasználom a sütő „maradékhőjét” is, vagyis amikor már lezártam a sütőt, amíg kihűl teszek bele gyümölcsöt aszalni.
Természetes vízlágyító, vegyszerek helyett: A mosás alakalmával környezetbarát mosószert, vagy mosódiót, vagy mosószappant használok. A legutóbbi vásárlásom alkalmából mosógolyót vettem, s tesztelem, mennyire mossa szépre a ruhákat. A vizet is kivezetem a kertbe a fagyokig. Vízkőoldásnál szódabikarbónát teszek a gépbe 2-3 hetente a fehér ruhákhoz. Látványosan szebbek a növények ott, ahová elfolyik a víz.
A takarítást vegyszerek helyett: A zsíros tűzhelytől kezdve az ablakpucolásig mindenre lehet használni a mosószódát, ecetet, citromlét és a szódabikarbónát. (ezek, még folttisztításra is kiválóan alkalmasak) A kezem nagyon gyakran sebesedett ki takarítás alkalmából akkor kerestem más lehetőségeket.
Kevesebb húst a globális felmelegedés ellen: A hús előállítása során több üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint amennyi a közlekedés révén a levegőbe jut. Változtattunk étrendünkön, és egészségesebben táplálkozunk
|