Hamis 'mzes' mz nlkl
Hozzvalk: 20 dkg cukor, 50 dkg liszt (lehet teljes kirls is),1 csipet s, 2-2,5 dl vz, 5-6 dkg zsiradk (vaj/ margarin/ zsr, 2 tojssrgja, 1 teskanl szdabikarbna, 2 evkanl fahj, 1 evkanl szerecsendi (vagy 1 szerecsendi reszelve, 1 citrom reszelt hja.
A cukrot egy lbasban tedd fel olvadni, majd ntsd fel a vzzel, s vrd meg, amg a karamell felolvad. Mg hl a karamell, a lisztbe keverd bele a szdabikarbnt, a st, fahjat, szerecsendit s a citrom reszelt hjt. Aprnknt adagold hozz a karamell szirupot, a 2 tojs srgjt s a zsiradkot. Addig gyrd, amg rugalmas tsztt kapsz. (ha tlsgosan ragad, adj hozz mg egy kis lisztet) Ezutn fliba tekerve legalbb egy-msfl rn keresztl (akr egsz jszakra) pihentesd a htben. Formzd tetszs szerint, majd 200C-os, elmelegtett stben krlbell 10 perc alatt ssd kszre.
Dsztsi tletek:
Tojshab: 2 tojsfehrje, 10 dkg porcukor, 1 csomag vanlis cukor, csipet s
Az sszetevket gz fltt verd kemny habb, akkor j, ha a habver szalagot hagy benne s fejjel lefel fordtva is a tlban marad. Helyezd bele a puszedliket, vatosan keverd, vagy rzd ssze. Hvs helyen, lehetleg rcson egy-kt napig hagyd szradni.
Porcukor: A kislt, mg forr mzeseket forgasd bele alaposan porcukorba, majd hagyd kihlni.
|