A 10 leggyakrabban gyulladst okoz tel
Tanulmny, tanulmny utn mutatja, hogy a szvbetegsgek s a rk kockzata megfelel letmddal mdosthat. Minden falat amit megesznk, vagy kiegyenlti a szervezet egyenslyt, vagy a skla msik vgre billenti a mrleg nyelvt.
Az egyensly elrse rdekben, amely magban foglalja tbb termszetes gyulladscskkent lelmiszer fogyasztst, az is ugyanolyan fontos, hogy elkerljk, vagy cskkentsk azon lelmiszerek bevitelt, amelyekrl ismert, hogy elsegtik a gyullads kialakulst. Itt a “top 10″ olyan lelmiszer, ami gyulladsos llapothoz vezet:
1.Cukor
Gyulladst okoz anyag: a tlzott cukorbevitel fogszuvasodst, elhzst, gyulladst s krnikus betegsgeket okoz, pl: metabolikus szindrma s a 2. tpus cukorbetegsg. Nemrgiben vgl az is bebizonyosodott, hogy a cukor, valamint a tejtermkek az akne kialakulsnak okai.
A cukorral destett italok, mint az dtk, gymlcsitalok s puncsok a cukrok nhny olyan f forrsai. Ezt sokan figyelmen kvl hagyjk. Tudtad, hogy egy doboz klban annyi cukor van, mintha tz kockacukrot szopogattl volna el? Egyb nyilvnval cukorral tlttt lelmiszerek: stemnyek, desszertek, dessgek s rgcslnivalk. Ha odafigyelsz a cukorra az sszetevk listjn, vedd figyelembe azt is, hogy annak sokfle neve van: kukorica- szirup, dextrz, fruktz, szirup, maltz, cirok szirup, szacharz…
A gyulladst okoz sszetev helyett: desszj vagy? Vlaszthatsz olyan termszetes destszerek kzl mint a sztvia, mz , vagy gymlcscukor. Mestersges destszereket nem ajnlok, mert azok tbbet rtanak mint hasznlnak! Termszetes cukrok tallhatk a friss vagy szrtott gymlcskben, s a hozzadott cukor nlkli gymlcskonzervek szintn nagyszer vlasztsnak bizonyulnak. Nem csak a vgyott des zt adjk, hanem vitaminokat, antioxidnsokat s rostokat is, amit nem fogsz megtallni a tbbi cukros telben s italban.
2. Stolajok
Gyulladskelt anyag: a sok hztartsban s szmos tteremben hasznlatos nvnyi tolajoknak nagyon magas az omega-6 zsrsav s lehangolan alacsony az omega-3 zsrsav tartalma. Egy olyan trend, amely rendkvl kiegyenslyozatlan omega-6 s omega-3 zsrsavakban, elsegti a gyullads s a gyulladsos betegsgek kialakulst (pl: szvbetegsgek s rk).
A tbbszrsen teltetlen nvnyi olajokat- amelyek megtallhatk a szlmag, gyapotmag, prsfrny, a kukorica s a napraforg olajokban, ms nven ipari nvnyi olajokban- gyakran hasznljk a legtbb feldolgozott lelmiszer ksztsre.
Megolds: A gyulladskelt vegyleteket cserljk le ehet olajokra, mint a makadmia olaj, extra szz olvaolaj, vagy ms olyan tkezsi olajra, amiben kiegyenslyozottabb az omega-6 s omega-3 zsrsavak arnya. A makadmia olajban pldul majdnem egy-az-egyhez tartalmazza az omega-6: 3 zsrok arnyt, s mg olajsavban is gazdag, ami a szv-egszsghez nagyban hozzjrul.
3. Transz-zsrok
Gyulladskelt vegyletek: A feldolgozsbl ered transz- zsrsavak hrhedt negatv hatsa az, hogy tmogatjk a gyulladst, az elhzst s az inzulinrezisztencit, megalapozva egy sor degeneratv betegsget.
Megtallod: rntott telekben, gyorstelekben, az olyan kereskedelemi s stipari termkekben, amelyek rszlegesen hidrognezett olajjal, margarinnal s / vagy nvnyi olajokkal kszlnek. Ne feledd, hogy a cmkn lv nulla gramm transzzsr felirat mg NEM JELENTI AZT, hogy az tel nem tartalmaz bizonyos mennyisgt az ilyen mrgez zsrokbl. A legjobb megolds az, hogy elolvasod az sszetevk listjt, s meggyzdsz arrl, hogy rszlegesen hidrognezett olaj vagy nvnyi zsiradk nincs a termkben. “Az American Journal of Clinical Nutrition” szerint azok a transz-zsrsavak amelyek bizonyos tejtermkekben, illetve hsokban termszetesen jelen vannak, nem annyira krosak, mint a rszleges hidrognezssel kszlt nvnyi olajok.
Az ilyen feldolgozott zsrsavak helyett: keress olyan helyettest termkeket, amelyek nem tartalmaznak transz- zsrokat, rszlegesen hidrognezett olajokat vagy nvnyi zsiradkot. Ha ktsgeid vannak, felttelezd, hogy minden bolti flksz lelmiszer tartalmaz transz-zsrokat.
4. Tejtermkek
Gyulladskelt anyag: a vilg npessgnek tbb mint 60%-a nem tudja megemszteni a tejet. St, a kutatk gy vlik, hogy a tej megemsztsre val kpessg csecsemkorhoz kttt. A pasztrztt tej egybknt gyakori allergn is, s gyulladsos vlaszokat vlthat ki, mint pl.: gyomorpanaszok, szkrekeds, hasmens, brkits, akne, csalnkits s lgzsi nehzsgek- az erre hajlamos embereknl.
Miben tallod: a tejen kvl a tejtermkek is gondot okozhatnak, mert rszlegesen hidrognezett olajat vagy omega-3-hinyos nvnyi olajat tartalmazhatnak. A vaj s a sajt tejtartalma nyilvnval, de a tej szmos egyb lelmiszerben is megtallhat, mint a kenyr, stemny, keksz, tejsznes mrtsok s dobozos gabonaflk. Az sszetevk listjnak megnzse tovbbra is a legbiztonsgosabb mdja annak, hogy kiiktasd a tejet az trendedbl.
A tej helyettesthet: kefrrel s zestetlen joghurttal, de ezt is csak mrtkkel azok szmra, akik allergisak a tejre. A savanytott termkek viszont knnyebben bomlanak le a gyomorban, mert bennk a laktz s a tej proteineket jtkony baktriumok s / vagy lesztk mr elkezdtk lebontani. A pasztrizlatlan nyers tej, tudod, egyenesen a bocitl…tele l enzimekkel s felszvhat vitaminokkal, egy msik j megolds lehet. Itt olvashatsz tbbet arrl, hogy mirt.
5. Hzlaltelepen hzlalt llat hsa
Gyulladskelt: a kereskedelmi llatok takarmnya legtbbszr szjababbl s kukoricbl ll. Ez az trend nagy mennyisg gyulladst okoz omega-6 zsrsavakkal van tele, a gyulladscskkent omega-3 zsrsav mennyisge viszont elenysz. A szk lettr miatt, ezekre az llatokra a felesleges testzsr is jellemz, ami a hs magas teltett zsrtartalmt eredmnyezi. Azrt, hogy az llatok gyorsabban nvekedjenek s ne legyenek betegek, hormonokkal s antibiotikumokkal fecskendezik tele ket. Az eredmny olyan hs lesz, amit nem ajnlott elfogyasztani.
Megtallod: Amennyiben nem farmertl, termeltl, vagy a “nagymamtl” szrmazik a hs, a legtbb… ha nem az sszes, szupermarketben, tteremben, gyorstteremben vsrolt marha-, serts-s baromfihs hzlaltelepes gazdasgokbl eredeztethet.
Gyulladscskkent megolds: Organikus, szabad legeltets, termszetes tpllkkal tpllt llatok hsa tbb omega-3 zsrsavat tartalmaz. Miutn szabadon mozoghatnak, az llatokon kevesebb testzsr van, gy a hsban is kevesebb a teltett zsrok arnya.
6. Vrs hs & feldolgozott hs
Gyulladskelt alkotrsz: A Kaliforniai Egyetem San Diego School of Medicine kutati megllaptottk, hogy a vrs hs egy olyan, Neu5Gc nev molekult tartalmaz, amely az emberi testben nincs jelen. A vegylet elfogyasztsa utn, a Neu5Gc molekula ellen antitestek termeldnek -ez az immunvlasz krnikus gyulladsos llapotot eredmnyezhet. Az olyan lass lngon tartott gyulladst a testben- ami soha nem mlik el, sszefggsbe hoztk a rk s a szvbetegsgek kialakulsval.
A kapcsolat a feldolgozott hsok fogyasztsa s a rk kzt teht bizonytst nyert. Egy 2007-es jelents szerint, amit a World Cancer Research Fund s az American Institute for Cancer Research ksztett, a feldolgozott hsrl leszgezte, hogy a vastagbl s a vgblrk, valamint s nagy valsznsggel a nyelcs s a tdrk okozja. A feldolgozott hsksztmnyek olyan llati termkeket tartalmaznak, amelyek fstlssel, pcolssal, szssal vagy kmiailag lettek tartstva.
A szban forg vrs hsok: marha-, brny-s sertshs, a feldolgozott hsok kz a sonka, kolbsz, szalmi tartozik.
Gyulladscskkent megoldsok: nem szksges a vrs hst teljesen elhagyni trendnkbl, de ugyanez nem mondhat el a feldolgozott hsokra. Nincs az a feldolgozott hs, ami az emberi szervezet szmra biztonsgos lenne. Cserld ki a vrs hs nagy rszt, bio zldsgre, baromfira s halra, s szmzd azt heti egyszeri alkalomra. Amikor vrs hst fogyasztasz, ne feledd, hogy sovny szeleteket s lehetleg fvel tpllt llatok hst vlaszd. Az is ajnlatos, hogy ne fzd tl a hst, s inkbb prold s forrald, mintsem magas hmrskleten, szraz melegben ssd, mint pldul a grillezs vagy a sts.
7. Alkohol
Gyulladskelt: A rendszeres nagy mennyisg alkoholfogyasztsrl mr kzismert, hogy irritcit s nyelcs, gge gyulladst s a mjzsugorodst okoz. Idvel, a krnikus gyullads elsegti a tumorok nvekedst s az ismtld irritci helyn rkos sejtek keletkeznek.
Gyulladscskkent helyettest: 2 dl vrsbor naponta vagy egy pohr bio, adalkmentes sr senkinek sem rt. Nem mondom, hogy a frisst, tiszta, szrt vz, vagy egy cssze regedsgtl s gyulladscskkent zld tea, esetleg menta levllel zestett limond nem a legegszsgesebb megolds, de a mrtkkel val bor s sr fogyaszts nem rtalmas, a gyulladst okoz alkoholfogyaszts a mrtktelensgnl kezddik.
8. Finomtott gabona
A gyulladskelt sszetev: Az a gabona amit manapsg fogyasztunk, mr nem ugyanaz amit rgen, mondjuk a Rmai Birodalom idejn ettek az emberek. Ezek a finomtott kis gabonaszemek mindenfle rosttl s B-vitamintl mentesek, sszehasonltva a csiszolatlan s finomtatlan gabonval, amelyben az aleuronrteg mg rintetlen. Ez sllyeszti a finomtott gabont kb. a finomtott cukrok szintjre, mert gyakorlatilag mindkett csak res kalrikat tartalmaz, gy rtktelenek a szervezet szmra. A finomtott cukor, s finomtott gabonaflk magasabb glikmis indexe pedig cukorbetegek szmra katasztrflis eredmnyekhez vezethet. Folyamatos fogyasztsa esetn egybknt egszsges embernl is, felgyorsthatja a fellp degeneratv betegsgek lefolyst, mint a rk, koszorr-betegsg s a cukorbetegsg.
Megtallhat: szinte minden lisztes termk tartalmazza, mindenhol. A leggyakoribbak: a fehr rizs, fehr liszt, fehr kenyr, tsztk, keksz s stemnyek. Hogy a dolgok mg rosszabbak legyenek, szmos termk tartalmaz finomtott gabont zfokozknt, gyakran ezek teljesen tele vannak felesleges cukorral, sval, mestersges aromkkal s / vagy rszlegesen hidrognezett nvnyi olajokkal is. Erre j plda a dobozos gabonaflk esete, melyek jelents mennyisg felesleges cukrokat s aromkat tartalmaznak.
Gyulladscskkent helyettest: minimlis feldolgozott gabona fogyasztsa ajnlott, fleg ha glutnintoleranciban szenvedsz, vagy allergis vagy a gabonra. Ha lelkes kenyr vagy tszta fogyaszt lennl, rdemes beruhzni egy kzi malomba, hogy sajt lisztet is keszthess. Ez legalbbis sokkal frissebb s adalkmentes lesz, mint a boltokban tallhat llott gabona. Ha gabonaflket vsrolsz, ne bzz a csomagolsra rt sszetevkben. Csak azrt, mert a doboz szerint teljes kirls gabont tartalmaz, ez nem jelenti azt, hogy a szemek belseje 100%-ban p. A problma oka az, hogy hinyzik a nemzetkzileg elfogadott meghatrozs a “teljes kirls” kifejezsre.
9. Mestersges lelmiszer-adalkanyagok
Gyulladst okoz vegyletek: Nhny mestersges lelmiszer-adalkanyag, mint az aszpartm s monontrium-glutamt (MSG) gyulladsos vlaszokat vltanak ki. Klnsen fokozzk a rheumatoid arthritiszes betegek fjdalmait.
Megtallod: csomagolt lelmiszerekben. Figyelmesen olvasd el a cmkket! Amennyiben knai telt veszel vagy rendelsz, gyzdj meg rla, hogy MSG nincs az adalkanyagok kzt.
Gyulladscskkent helyettest: Korltozd a feldolgozott lelmiszerek fogyasztst, s hasznlj gyulladscskkent gygynvnyeket, fszernvnyeket vagy termszetes destszereket az lelmiszer-adalkanyagok helyett.
10. <Te tltsd ki ezt az res mezt!~>
Gyulladskelt anyag: Mirt res a mez? Azrt, mert ide az jn, amire Te vagy allergis, vagy intolerns. Sokan nincsenek is tudatban annak, hogy bizonyos lelmiszerekkel szemben intolernsak. Pldnak okrt a tojs, vagy mogyor allergit knny diagnosztizlni, de mi a helyzet lelmiszer intolerancia esetn? Az lelmiszer-allergia tnetei gyorsan megjelennek, azonban az intolerancia felfedezse egy hosszabb ideig tart folyamat lehet. Gyakori jel az lland fradtsg, vagy fejfjs. Ismtelt, hossz tv expozci irritcit, gyulladst vlthat ki s krnikus betegsgekhez vezethet.
Megolds: ha gyan merlne fel arra vonatkozan, hogy valamelyik tellel szemben intolerns vagy, prbld meg elkerlni azt 2 htig s figyeld a vltozsokat!
|