receptek : Tejhelyettesítő finomságok otthoni elkészítésa |
Tejhelyettesítő finomságok otthoni elkészítésa
A boltban vásárolható tejhelyettesítők bizony nem olcsó mulatságok. Azonban otthon is elkészítheted őket szinte fillérekből, főzés nélkül, pillanatok alatt.
Mandulatej – krémes finomság
A nyers mandulából készült mandulatej kicsit jobban hasonlít a tejre, mintha pirítottból csinálnánk. Krémes, fehér, halvány mandula- és marcipánízzel, és remekül lehet gőzölni.
Hozzávalók:
13 dkg mandula
8 dl víz
1 csipet só
édesítő(1 csapott evőkanál nyírfacukor)
Elkészítés:
Egy éjszakára tedd hűtőbe a vízzel felöntött mandulát. Másnap öntsd le a vizet, és turmixold össze a hozzávalókkal (legerősebb fokozaton kb. 2 percig). Szűrd le az egészet egy szövettel kibélelt szitán, a végén nyomkodd ki a maradék folyadékot is! 3 napig eláll a hűtőben, ízesítheted vaníliaaromával, fahéjjal, szerecsendióval is. Ha pörkölt mandulával készíted (áztatás előtt tepsiben középfokozaton kb. 15 percig kell pirítani), akkor mogyorószínű, pörkölt mandula aromájú tejet kapsz. Fogyasztás előtt mindig fel kell rázni, hogy a leülepedett mandula feloldódjon!
Házi zabtej, ami végre igazán finom!
Finom zabtejet csak valódi zabból lehet készíteni. Olyan lesz, mint az igencsak borsos árú bolti változat, csak finomabb, krémesebb és lágyabb!
Hozzávalók:
1 csésze zab
8 dl víz
csipet só
édesítő (méz)
Elkészítés:
Mosd meg a zabot szűrőben, majd egy napra áztasd be vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet, és turmixold össze tiszta vízzel. Ha kevesebb vizet teszel bele, sűrűbb, ha többet, hígabb zabtejet kapsz. Turmixolás után szűrd le szövettel kibélelt szitán. A sót és az édesítőt vagy a mézet csak ezután keverd bele! Egészen kevés vízzel turmixolva akár zabtejszínt is készíthetsz belőle!
Házi kókusztej kókuszreszelékből:
A bolti kókusztej jócskán megcsapolja a pénztárcánkat, de mi magunk is készíthetünk filléres kókuszreszelékből! Nem lesz ugyan annyira sűrű, mint a bolti, de ha kevesebb vízzel csinálod, sűríthetsz rajta, és hígabban is nagyon finom. Kókuszaromája lesz, így a kávénak, kapucsínónak izgalmas ízt ad, de gyümölcsturmixnak is kiváló alapanyag!
Hozzávalók:
10 dkg kókuszreszelék
8 dl víz
csipet só
édesítő (xilit)
Elkészítés:
Áztasd be a kókuszreszeléket 4 dl vízbe. Ha forró vízbe rakod, zsírosabb tejet kapsz, ha langyosba, akkor nem oldódik ki annyi víz. Ha hosszabban áztatod, akkor pedig erősebb lesz a kókuszíz. Legalább 5-6 órára mindenképp áztasd be, ha erőteljesebb kókuszaromát akarsz, akkor akár egész éjszakára – ez esetben tedd hűtőbe! Itt nem kell leönteni róla a vizet, csak összeturmixolni az egészet az édesítővel és a csipet sóval (legerősebb fokozaton, 2 percig), a maradék 4 dl vizet pedig a végén tedd hozzá, és már kész is a kókusztej! Hűtőben 5-7 napig is eláll, de nem elég csak összerázni, kicsit meg is kell melegíteni fogyasztás előtt, hogy a kicsapódott zsír feloldódjon.
|