paleo almáspite
Hozzávalók:
10 dkg gesztenyeliszt, 10 dkg kókuszliszt (porított kókuszreszelék), 1 tk szódabikarbóna, 3 tojás (elhagyható)
pici só, 2 tk almaecet, kb. 1,5 dl víz
1 kg alma, 2 tk út ifűmaghéj, fahéj, ízlés szerint méz
10-15 szem mandula, por eritrit.
Elkészítése:
1. a tészta elkészítéséhez a száraz hozzávalókat elkeverem, majd a tojásos-almaecetes vizet hozzáöntve sűrű tésztát kapok.
2. 180 fokos, előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm. Ne ijedj meg, ha tojás nélkül sütöd berepedezik a teteje.
3. miközben sül, lereszelem az almát, majd néhány perc alatt az útifűmaghéjjal rottyan egyet-kettőt, nagyjából összemelegítem, semmiképp nem főzöm túl. Ha édesíteni szeretnénk, mehet bele méz. Elengedhetetlen fűszere a fahéj:-) Az útifűmaghéj összefogja az almát, így főzés nélkül is megállja a helyét.
4. a kihűlt tésztalapot kettévágom (Ne melegen vágd fel, mert törik!), mehet rá az alma, majd a teteje.
5. tálalás előtt megszórtam por eritrittel és pörköltem rá durvára tört mandulát.
A tésztához külön édesítés nem szükséges. Magában a gesztenye és a kókusz kellő édességet ad. A kókusz helyett szoktam őrölt mandulát is használni. Akkor teszek némi mézet a tésztába.
|