Kenyér sütés nélkül (paleo)
Hozzávalók:
40 dkg őrölt lenmag (barna, vagy sárga), 10 dkg brazil dió (más néven paradió) *
1 alma, 1 teáskanál só, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj (ez elhagyható), kevés víz, 2 evőkanál utifűmaghéj.
*a brazil diónak kiemelkedően magas a szelén tartalma (a szelén egy igen erős antioxidáns), napi adagja 2-3 szem, de ha ezt a kenyeret rendszeresen fogyasztod, akkor a szervezeted folyamatosan ellátod a szükséges szelén mennyiséggel. A brazil dióban minden esszenciális aminosav megtalálható, így ez a kenyér remek fehérjeforrás is. Cinktartalma is jelentős, a cink segíti az anyagcserét, javítja az emésztést.
Elkészítése:
A lenmagot megőröljük, félretesszük. A diót, az almát, a sót és az olajat aprítógépbe tesszük, és morzsásra aprítjuk. 1-1 evőkanál vizet tehetünk hozzá, hogy ne legyen darabos, hanem egy lágy masszát kapjunk. Kiborítjuk egy tálba, és hozzákeverjük az őrölt lenmagot. Kézzel gyúrjuk, mint egy rendes tésztát. Veknit formázunk belőle, az oldalát körben meghintjük utifűmaghéjjal, hogy ne ragadjon a deszkához. 1-2 cm-es darabokra vágjuk, majd aszalógépben 1-2 órát szárítjuk 45 Celsius fokon. (vagy melegben kitehetjük a napra, vagy légkeveréses sütőben, nyitott ajtónál szárítjuk) Az utifűmaghéj fehér lisztként veszi körül a kenyeret.
Nem lesz száraz, hűtőszekrényben 1 hétig eltarthatunk. Minél szárazabbra aszaljuk, annál tovább eláll.
|