A kemoterápián kívül
Minden élelmiszernek megvan a maga tápanyagértéke és védelmi mechanizmusa. A belőlük összeállított étrend össznépi támadást képes indítani a rákos megbetegedés ellen, illetve hatásosan segít a megelőzésben. Nézzük:
Ananász:
Ez a déli gyümölcs nem csak a C vitamin miatt hatásos, de a benne található E vitamin is sejtvédő. Az ananász fogyasztása után a hatóanyagok megkötik a szabad gyököket és így komoly védelmet alakítanak ki a rák ellen a szájban és a garatban. Emellett a benne található enzimek gyulladáscsökkentőek és segítik a sebgyógyulást.
Barack:
A barackot sokáig afrodiziákumnak tartották. De nem emiatt értékes. A gyümölcs lykopint tartalmaz, amely hatásos prosztatarák ellen. Emellett a benne található folsavak bél és mellrák ellen védenek.
Articsóka:
A 15. században afrodiziákumként tartották nyilván. Leveleiben sejtvédő színanyagok vannak, egyes savszármazékai pedig segítik a kiválasztást, védik a májsejteket. Rostjai segítik a toxikus anyagok gyors távozását a szervezetből.
Padlizsán:
Sok karotinoidot, azaz színanyagot tartalmaz, emiatt a padlizsán a rák nagy ellensége. Ezeknek az anyagoknak ugyanis erős sejtvédő hatásuk van. Figyeljünk a vásárlásnál arra, hogy sima legyen a felülete, mert akkor még friss.
Bambuszrügy:
A legfontosabb alkotóanyaga a B-vitamin, valamint a kalciu és a kálium. B-vitamin segít a szervezet örökítőanyagának képzésében és javításában, a kálium fogyaszt. Fontos, hogy soha ne együk nyersen, hanem főzzük legalább három percig.
Banán:
Sok ballasztanyagot tartalmaz, amely segít abban, hogy a káros anyagok ne legyenek sokáig a belekben. De vigyázat, a banán sok szénhidrátot tartalmaz.
Csalán:
100 évvel ezelőtt tartósítószerként alkalmazták, mert baktériumölő hatása van. A benne található folsavak csökkentik a hasnyálmirigyrák rizikóját.
Brokkoli:
Számos színanyagot és ízanyagot tartalmaz, amelyek a szakértők szerint védenek a rák ellen. Hatását legjobban összevágva vagy püré formájában fejti ki.
Szeder:
Olyan savakat tartalmaz, amelyek akadályozzák a rákos sejtek növekedését. A és C vitamintartalma erősíti az immunrendszert.
Író:
A tejföl előállításánál létrejött anyagból tejsavak hozzáadásával írót készítenek, amely erősíti az immunrendszert, aktiválja a tumor elleni védelmet és ellenőrzi a belekben található baktériumokat.
Kesudió:
A benne található zsír 82 százaléka telítetlen zsírsavakból áll, amelyek sok A, D és E vitamint tartalmaznak. Sejtvédő és immunerősítő hatásúak.
Téli saláta (endívia):
Ez a saláta sok folsavat tartalmaz, amely egy rákvédő B-vitamin, amely a sejtek egészséges osztódását segíti. Az endívia sok C.vitamint is tartalmaz, amely a szabad gyököket megköti.
Borsó:
A borsóban található klorofilin megköti a káros anyagokat, így véd a bélrák ellen. Ráadásul csökkentik a koleszterinszintet, segítik az emésztést. Frissen vagy fagyasztva vegyük, mert konzerv formájában elveszti a hatását.
Eper:
Flavonoidot tartalmaz, amely védi a sejteket. Speciális savai védőréteget képeznek a DNS köré, így a támadó rákos sejteknek nincs esélyük.
Saláta:
A saláta egy xantofil nevű anyagot tartalmaz, amely véd a rák ellen. A folsavak segítik a bél- és mellrák elleni védelmet, éppen ezért érdemes akár naponta fogyasztani.
Édes kömény:
Megakadályozza a baktériumok terjedését, így védi a beleket. Ezen kívül flavonoidot is tartalmaz.
Árpa:
Ballasztanyagai segítik az emésztést, így a rákkeltő anyagoknak nincs elég idejük kifejteni a hatásukat. Ezért csökkenti a bélrák kialakulásának esélyét.
Tönköly:
Ballasztanyagokkal teli. A héjában rengeteg sejtvédő anyag található. Finom levesként.
Guave:
Ez az gyümölcs száj, garat és torokrák esetén hatásos lehet. A hawaiiak a leveleit hasmenés esetén is használják, de fogfájásra is jó. Jótékony hatását az orvostudomány is elismeri.
Zabpehely:
Ballasztanyagai segítik az emésztést. Ideális fogyasztása müzli formájában, gyümölcsökkel és zsírszegény tejjel.
Csipkebogyó:
Egy valódi csodagyógyszer. Rengeteg C vitamint tartalmaz, emellett a vörös rákvédő színanyagot, a likopint. A legértékesebb anyagai a héjában vannak.
Mogyoró:
Naponta egy maréknyi elfogyasztásával már sokat tesznek azért, hogy megelőzzék a rákot. Telítetlen zsírsavai nagyon hatásosak a káros anyagokkal szemben, egyéb savai sejtvédőek.
Áfonya:
Sejtvédő színanyagokat tartalmaz. Egyes savai védik a DNS-t, így megakadályozzák a sejtmutációt. Ezzel is csökkentve a rák kialakulásának esélyét.
Köles:
A legrégebbi gabona, rengeteg ballasztanyagot tartalmaz. Európában már ritkán használják, főleg kenyérfélékben feldolgozva.
Gyömbér:
Különböző olajakat tartalmaz, amelyeknek sejtvédő és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Állatkísérletekben már bizonyították, hogy véd a bélrák ellen. Lovaknál gyulladások ellen használják.
Ribizli:
Egy maréknyi ribizliben 35 mg C-vitamin van. Védi a szervezetet a szabad gyökök megtelepedásétől. Hő hatására elveszti a vitamintartalmát.
Meggy:
C-vitamint, folsavakat és ballasztanyagokat tartalmaznak, amelyek formában tartják a beleket, így megelőzik a rákot. Feldolgozva erősen elveszti a jótékony hatását.
Kiwi:
A narancs és a citrom mellett a legnagyobb C-vitamin tartalmú gyümölcs. Ez erősíti az immunrendszert és gyorsan megköti a káros anyagokat, hogy azok aztán távozhassanak a szervezetből.
Fokhagyma:
Kénvegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a rák kialakulásának esélyét. Jótékony hatását már az ókorban elismerték, a piramis építőinek naponta meg kellett enniük egy fokhagymát.
Karalábé:
Gyulladásmegelőző hatása van, ráadásul felpörgeti az immunrendszert. A héja sok C-vitamint és béta-karotint tartalmaz.
Kelkáposzta:
Ideális téli zöldség. Nagyon magas C-vitamin-tartalma van, és ezt akkor is megtartja, ha hosszabb ideig tároljuk. Fontos, hogy csak az összevágott zöldség tudja teljes mértékben kifejteni védő hatását.
Sütőtök:
A benne található szelén csökkenti a tüdőrák rizikóját, a sejtvédő vitaminjai is hatásosak. emellett megköti na rákkeltő anyagokat és segítik kiválasztani a szervezetből.
Tökmag:
Rengeteg E-vitamint tartalmaznak, a bennük található vas, cink és szelén, valamint a növényi hormonok szintén segítik a rák elleni védekezést.
Kefír:
Erősíti az immunrendszert, támogatják a belek működését, tisztító hatásúak, így a káros anyagok hamarabb kiválasztódnak.
Kurkuma:
Az ázsiai fűszer olyan anyagokat tartalmaz, amelyeket évszázadok óta használnak a gyógyításban. Sejtvédő hatása van.
Lazac:
Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek hatásosak a test gyulladásos gócpontjaiban. Elkészítésénél vigyázni kell arra, hogy óvatosan süssük, kevés zsiradékkal.
Lenolaj:
Erős gyulladáscsökkentő hatása van. A tárolásánál vigyázni kell, hogy ritkán érintkezzen levegővel, mert akkor keserű lesz.
Lenmag:
Egy kiskanállal a müzlibe és máris növekszik az omega-3 zsírsavak bevitele a szervezetbe. A mell-, a méh- és a prosztatarák gyógyításában alkalmazzák.
Lencse:
Ballasztanyagokat tartalmaz, emellett sok folsavat és vasat. Ezek a terhes nők egészségének megóvásában is fontos szerepet játszanak.
Makréla:
Mint a tengeri halak általában, ez is sok omega-3 zsírsavat tartalmaz. Heti háromszor való fogyasztás esetén csökken a prosztatarák kialakulásának esélye, állítják svéd kutatók.
Mangó:
A trópusi gyümölcsök közül ez tartalmazza a legtöbb béta-karotint. Akkor tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, amikor a héján apró fekete pöttyök jelennek meg.
Torma:
A tormát csípőssé tevő enzimek ennek a zöldségnek a leghatásosabb alkotóanyagai. Ezek ugyanis valódi harcosok a rákos sejtek ellen, segítik a méregtelenítést. Különösen segítik a tüdő-, a mell- és a bélrák megelőzését.
Paprika:
A zöld és pirospaprika a zöldségek közül a legnagyobb mértékben tartalmaznak C-vitamint, a pirosban pedig rengeteg a karotinoid, amely egy sejtvédő, immunerősítő anyag.
Bab:
A hüvelyesek legismertebb fajtája. A benne található ballasztanyagok csökkentik a bélrák kialakulását. Étkezési tanácsadók minimum heti egyszer javasolják bab fogyasztását.
Grépfrút:
A vörös húsú grépfrútfajták a C-vitamin mellett tartalmazzák az úgynevezett likopint, amely a szakemberek szerint nagy szerepet játszik a megelőzésben. Különösen a nyelőcső- és a gyomorrák elleni harcban van komoly hatása.
Alma:
Ez a gyümölcs úgynevezett flavonoidokat tartalmaz, amelyeket amolyan bélvédelmezőként tartanak számon. Emellett képesek megakadályozni a rákos sejtek növekedését. Fontos azonban, hogy az almát héjával együtt kell elfogyasztani, a legtöbb jótékony anyag ugyanis abban található.
Hering:
Ez a tengeri hal nagy mértékben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek a rákot támogató omega-6 zsírsavak ellen képesek felvenni a harcot. Még sütve is megtartja a hatását.
Joghurt:
Ez az étel nemcsak sok kalciumot tartalmaz, de egészséges tejsavbaktériumokat is, amelyek aktiválják az immunrendszert és így a daganat elleni védelmet is erősítik. Ráadásul a belekben összegyűlt rosszindulatú anyagokat megkötik.
Chili:
A chiliben található erős anyag, a kapszaicin antibakteriális hatású, és elsősorban a prosztatarák ellen véd. Emellett a chili is nagy mértékben tartalmazza a sejterősítő flavonoidokat és karotinoidokat.
Sajt:
Az egészséges tejsavbaktériumok mellett sok kalciumot is tartalmaz, amely képes megakadályozni a bélnyálkahártya sérülését, ezzel is csökkentve a bélrák kialakulását.
Répa:
Különösen nagy mértékben tartalmaz béta-karotint, amely a szervezetben lévő káros anyagok nagy részét képes lekötni. A jótékony anyagok a héjában vannak, ezért érdemesebb csak megmosni a répát fogyasztás előtt.
Narancs:
A narancs nemcsak a téli hideg ellen erősíti az immunrendszerünket, de a benne található flavonoidok sejtvédelmező hatásúak, amely nagy szerepet játszik a rák elleni harcban.
Rozskenyér:
Ebben az ételben a ballasztanyagok a védelmezők. Ezek segítségével az étel sokkal hamarabb érkezik meg a belekbe és sokkal hamarabb választódik ki, így a rákkeltő anyagoknak sokkal kevesebb idejük van kárt okozni.
Zöld tea:
Ebben a teában lévő zöld anyag, a polifenol gyulladáscsökkentő hatású és megelőzi a rákos sejtek kialakulását. Amerikai kutatók szerint a mellrák elleni harcban is sikeresen „vetették be”.
Olívaolaj:
Az olaj nem egyenlő a zsírral. Hiszen míg a vörös húsokban található zsír nem egészséges, addig az olívaolajban található omega-3 zsírsavak azok, hiszen komoly gyulladáscsökkentő hatásuk van. Emellett pedig a belekben a rákmegelőző hatásuk is bizonyított.
Paradicsom:
Likopint tartalmaz, amely még a répában található béta-karotinnál is nyolcszor, tízszer jobban védi a sejteket, így komoly szerepet játszik a rákos sejtek szaporodásának megakadályozásában.
Rizs:
A legjobb védelem bélrák ellen. Segíti azoknak az anyagoknak a képzését, amelyek a bélnyálkahártyát erősítik. Rengeteg B1 és B2 vitamint tartalmaz.
Szegfűszeg:
Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatása van, az egyik leghatásosabb gyógynövény. Terhesek azonban nem ehetik.
Papaya:
Sejtvédő hatású vitaminokat tartalmaz, emellett nagyon erős gyulladáscsökkentő hatása van.
Szilva:
A legtöbb rák ellen védő hatóanyag a héljában található. Az úgynevezett antociánok képesek legyőzni a káros szabadgyököket. Emellett a benne lévő kálium segít az egészséges sejtosztódásban.
Pisztácia:
Szelén, quercetin és reservatol azok az anyagok, amelyek védik a szervezetet a rákos sejtektől. Emellett a flavonoidok is komoly szerepet játszanak a szervezetben.
Túró:
A benne található kálium erősen befolyásolja a sejtnövekedést és újratermelődést. Emellett olyan savakat termel a belekben, amelyek védik a nyálkahártyát a támadásoktól.
Retek:
Rengeteg C-vitamint, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, amelyek a kiválasztódott káros anyagokat és a zsírsavakat lekötik, így védik a szervezetek a bél és hólyagrák ellen.
Cékla:
Flavonoid tartalma miatt komoly immunerősítő hatása van. Rákos megbetegedések megelőzése miatt évente 2-3 hónapon keresztül érdemes naponta egy kiló cékla kipréselt levét meginni, méregtelenít ugyanis.
Rucola:
A germános potencianövelőnek használták. Színanyag tartalma miatt sejtvédő hatása van, megköti a szabad gyököket.
Zsálya:
A heidelbergi rákkutató központ tavaly bizonyította be hatását, amely szerint véd a rákos megbetegedések ellen. Napi 4-6 gramm bevitele tanácsos megelőzés szempontjából.
Csemege uborka:
A tejsavakkal tartóssá tett uborka rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert és véd a rákos megbetegedések ellen.
Sóska:
A leveles zöldségek általában, így a sóska is sok folsavat tartalmaznak, amelyek komoly szerepet játszanak a megelőzésben.
Csokoládé:
A csokoládé és a kakaó olyan védő anyagokat tartalmaznak,. amelyek csökkentik a gyulladást. Különösen az étcsokoládéban van sok polifenol, amely egy amerikai tanulmány szerint megakadályozza a rákos sejtek terjedését.
Mustár:
A mustár erős illatát okozó anyagok baktériumölőek, komoly védelmet adnak a gyulladásos betegségek ellen és a rák ellen is védenek.
|