A kemoterpin kvl
Minden lelmiszernek megvan a maga tpanyagrtke s vdelmi mechanizmusa. A bellk sszelltott trend ssznpi tmadst kpes indtani a rkos megbetegeds ellen, illetve hatsosan segt a megelzsben. Nzzk:
Anansz:
Ez a dli gymlcs nem csak a C vitamin miatt hatsos, de a benne tallhat E vitamin is sejtvd. Az anansz fogyasztsa utn a hatanyagok megktik a szabad gykket s gy komoly vdelmet alaktanak ki a rk ellen a szjban s a garatban. Emellett a benne tallhat enzimek gyulladscskkentek s segtik a sebgygyulst.
Barack:
A barackot sokig afrodizikumnak tartottk. De nem emiatt rtkes. A gymlcs lykopint tartalmaz, amely hatsos prosztatark ellen. Emellett a benne tallhat folsavak bl s mellrk ellen vdenek.
Articska:
A 15. szzadban afrodizikumknt tartottk nyilvn. Leveleiben sejtvd sznanyagok vannak, egyes savszrmazkai pedig segtik a kivlasztst, vdik a mjsejteket. Rostjai segtik a toxikus anyagok gyors tvozst a szervezetbl.
Padlizsn:
Sok karotinoidot, azaz sznanyagot tartalmaz, emiatt a padlizsn a rk nagy ellensge. Ezeknek az anyagoknak ugyanis ers sejtvd hatsuk van. Figyeljnk a vsrlsnl arra, hogy sima legyen a fellete, mert akkor mg friss.
Bambuszrgy:
A legfontosabb alkotanyaga a B-vitamin, valamint a kalciu s a klium. B-vitamin segt a szervezet rktanyagnak kpzsben s javtsban, a klium fogyaszt. Fontos, hogy soha ne egyk nyersen, hanem fzzk legalbb hrom percig.
Bann:
Sok ballasztanyagot tartalmaz, amely segt abban, hogy a kros anyagok ne legyenek sokig a belekben. De vigyzat, a bann sok sznhidrtot tartalmaz.
Csaln:
100 vvel ezeltt tartstszerknt alkalmaztk, mert baktriuml hatsa van. A benne tallhat folsavak cskkentik a hasnylmirigyrk rizikjt.
Brokkoli:
Szmos sznanyagot s zanyagot tartalmaz, amelyek a szakrtk szerint vdenek a rk ellen. Hatst legjobban sszevgva vagy pr formjban fejti ki.
Szeder:
Olyan savakat tartalmaz, amelyek akadlyozzk a rkos sejtek nvekedst. A s C vitamintartalma ersti az immunrendszert.
r:
A tejfl ellltsnl ltrejtt anyagbl tejsavak hozzadsval rt ksztenek, amely ersti az immunrendszert, aktivlja a tumor elleni vdelmet s ellenrzi a belekben tallhat baktriumokat.
Kesudi:
A benne tallhat zsr 82 szzalka teltetlen zsrsavakbl ll, amelyek sok A, D s E vitamint tartalmaznak. Sejtvd s immunerst hatsak.
Tli salta (endvia):
Ez a salta sok folsavat tartalmaz, amely egy rkvd B-vitamin, amely a sejtek egszsges osztdst segti. Az endvia sok C.vitamint is tartalmaz, amely a szabad gykket megkti.
Bors:
A borsban tallhat klorofilin megkti a kros anyagokat, gy vd a blrk ellen. Radsul cskkentik a koleszterinszintet, segtik az emsztst. Frissen vagy fagyasztva vegyk, mert konzerv formjban elveszti a hatst.
Eper:
Flavonoidot tartalmaz, amely vdi a sejteket. Specilis savai vdrteget kpeznek a DNS kr, gy a tmad rkos sejteknek nincs eslyk.
Salta:
A salta egy xantofil nev anyagot tartalmaz, amely vd a rk ellen. A folsavak segtik a bl- s mellrk elleni vdelmet, ppen ezrt rdemes akr naponta fogyasztani.
des kmny:
Megakadlyozza a baktriumok terjedst, gy vdi a beleket. Ezen kvl flavonoidot is tartalmaz.
rpa:
Ballasztanyagai segtik az emsztst, gy a rkkelt anyagoknak nincs elg idejk kifejteni a hatsukat. Ezrt cskkenti a blrk kialakulsnak eslyt.
Tnkly:
Ballasztanyagokkal teli. A hjban rengeteg sejtvd anyag tallhat. Finom levesknt.
Guave:
Ez az gymlcs szj, garat s torokrk esetn hatsos lehet. A hawaiiak a leveleit hasmens esetn is hasznljk, de fogfjsra is j. Jtkony hatst az orvostudomny is elismeri.
Zabpehely:
Ballasztanyagai segtik az emsztst. Idelis fogyasztsa mzli formjban, gymlcskkel s zsrszegny tejjel.
Csipkebogy:
Egy valdi csodagygyszer. Rengeteg C vitamint tartalmaz, emellett a vrs rkvd sznanyagot, a likopint. A legrtkesebb anyagai a hjban vannak.
Mogyor:
Naponta egy marknyi elfogyasztsval mr sokat tesznek azrt, hogy megelzzk a rkot. Teltetlen zsrsavai nagyon hatsosak a kros anyagokkal szemben, egyb savai sejtvdek.
fonya:
Sejtvd sznanyagokat tartalmaz. Egyes savai vdik a DNS-t, gy megakadlyozzk a sejtmutcit. Ezzel is cskkentve a rk kialakulsnak eslyt.
Kles:
A legrgebbi gabona, rengeteg ballasztanyagot tartalmaz. Eurpban mr ritkn hasznljk, fleg kenyrflkben feldolgozva.
Gymbr:
Klnbz olajakat tartalmaz, amelyeknek sejtvd s gyulladscskkent hatsuk van. llatksrletekben mr bizonytottk, hogy vd a blrk ellen. Lovaknl gyulladsok ellen hasznljk.
Ribizli:
Egy marknyi ribizliben 35 mg C-vitamin van. Vdi a szervezetet a szabad gykk megtelepedstl. H hatsra elveszti a vitamintartalmt.
Meggy:
C-vitamint, folsavakat s ballasztanyagokat tartalmaznak, amelyek formban tartjk a beleket, gy megelzik a rkot. Feldolgozva ersen elveszti a jtkony hatst.
Kiwi:
A narancs s a citrom mellett a legnagyobb C-vitamin tartalm gymlcs. Ez ersti az immunrendszert s gyorsan megkti a kros anyagokat, hogy azok aztn tvozhassanak a szervezetbl.
Fokhagyma:
Knvegyleteket tartalmaz, amelyek cskkentik a rk kialakulsnak eslyt. Jtkony hatst mr az korban elismertk, a piramis ptinek naponta meg kellett ennik egy fokhagymt.
Karalb:
Gyulladsmegelz hatsa van, radsul felprgeti az immunrendszert. A hja sok C-vitamint s bta-karotint tartalmaz.
Kelkposzta:
Idelis tli zldsg. Nagyon magas C-vitamin-tartalma van, s ezt akkor is megtartja, ha hosszabb ideig troljuk. Fontos, hogy csak az sszevgott zldsg tudja teljes mrtkben kifejteni vd hatst.
Sttk:
A benne tallhat szeln cskkenti a tdrk rizikjt, a sejtvd vitaminjai is hatsosak. emellett megkti na rkkelt anyagokat s segtik kivlasztani a szervezetbl.
Tkmag:
Rengeteg E-vitamint tartalmaznak, a bennk tallhat vas, cink s szeln, valamint a nvnyi hormonok szintn segtik a rk elleni vdekezst.
Kefr:
Ersti az immunrendszert, tmogatjk a belek mkdst, tisztt hatsak, gy a kros anyagok hamarabb kivlasztdnak.
Kurkuma:
Az zsiai fszer olyan anyagokat tartalmaz, amelyeket vszzadok ta hasznlnak a gygytsban. Sejtvd hatsa van.
Lazac:
Omega-3 zsrsavakat tartalmaz, amelyek hatsosak a test gyulladsos gcpontjaiban. Elksztsnl vigyzni kell arra, hogy vatosan sssk, kevs zsiradkkal.
Lenolaj:
Ers gyulladscskkent hatsa van. A trolsnl vigyzni kell, hogy ritkn rintkezzen levegvel, mert akkor keser lesz.
Lenmag:
Egy kiskanllal a mzlibe s mris nvekszik az omega-3 zsrsavak bevitele a szervezetbe. A mell-, a mh- s a prosztatark gygytsban alkalmazzk.
Lencse:
Ballasztanyagokat tartalmaz, emellett sok folsavat s vasat. Ezek a terhes nk egszsgnek megvsban is fontos szerepet jtszanak.
Makrla:
Mint a tengeri halak ltalban, ez is sok omega-3 zsrsavat tartalmaz. Heti hromszor val fogyaszts esetn cskken a prosztatark kialakulsnak eslye, lltjk svd kutatk.
Mang:
A trpusi gymlcsk kzl ez tartalmazza a legtbb bta-karotint. Akkor tartalmazza a legtbb hatanyagot, amikor a hjn apr fekete pttyk jelennek meg.
Torma:
A tormt cspss tev enzimek ennek a zldsgnek a leghatsosabb alkotanyagai. Ezek ugyanis valdi harcosok a rkos sejtek ellen, segtik a mregtelentst. Klnsen segtik a td-, a mell- s a blrk megelzst.
Paprika:
A zld s pirospaprika a zldsgek kzl a legnagyobb mrtkben tartalmaznak C-vitamint, a pirosban pedig rengeteg a karotinoid, amely egy sejtvd, immunerst anyag.
Bab:
A hvelyesek legismertebb fajtja. A benne tallhat ballasztanyagok cskkentik a blrk kialakulst. tkezsi tancsadk minimum heti egyszer javasoljk bab fogyasztst.
Grpfrt:
A vrs hs grpfrtfajtk a C-vitamin mellett tartalmazzk az gynevezett likopint, amely a szakemberek szerint nagy szerepet jtszik a megelzsben. Klnsen a nyelcs- s a gyomorrk elleni harcban van komoly hatsa.
Alma:
Ez a gymlcs gynevezett flavonoidokat tartalmaz, amelyeket amolyan blvdelmezknt tartanak szmon. Emellett kpesek megakadlyozni a rkos sejtek nvekedst. Fontos azonban, hogy az almt hjval egytt kell elfogyasztani, a legtbb jtkony anyag ugyanis abban tallhat.
Hering:
Ez a tengeri hal nagy mrtkben tartalmaz omega-3 zsrsavakat, amelyek a rkot tmogat omega-6 zsrsavak ellen kpesek felvenni a harcot. Mg stve is megtartja a hatst.
Joghurt:
Ez az tel nemcsak sok kalciumot tartalmaz, de egszsges tejsavbaktriumokat is, amelyek aktivljk az immunrendszert s gy a daganat elleni vdelmet is erstik. Radsul a belekben sszegylt rosszindulat anyagokat megktik.
Chili:
A chiliben tallhat ers anyag, a kapszaicin antibakterilis hats, s elssorban a prosztatark ellen vd. Emellett a chili is nagy mrtkben tartalmazza a sejterst flavonoidokat s karotinoidokat.
Sajt:
Az egszsges tejsavbaktriumok mellett sok kalciumot is tartalmaz, amely kpes megakadlyozni a blnylkahrtya srlst, ezzel is cskkentve a blrk kialakulst.
Rpa:
Klnsen nagy mrtkben tartalmaz bta-karotint, amely a szervezetben lv kros anyagok nagy rszt kpes lektni. A jtkony anyagok a hjban vannak, ezrt rdemesebb csak megmosni a rpt fogyaszts eltt.
Narancs:
A narancs nemcsak a tli hideg ellen ersti az immunrendszernket, de a benne tallhat flavonoidok sejtvdelmez hatsak, amely nagy szerepet jtszik a rk elleni harcban.
Rozskenyr:
Ebben az telben a ballasztanyagok a vdelmezk. Ezek segtsgvel az tel sokkal hamarabb rkezik meg a belekbe s sokkal hamarabb vlasztdik ki, gy a rkkelt anyagoknak sokkal kevesebb idejk van krt okozni.
Zld tea:
Ebben a teban lv zld anyag, a polifenol gyulladscskkent hats s megelzi a rkos sejtek kialakulst. Amerikai kutatk szerint a mellrk elleni harcban is sikeresen „vetettk be”.
Olvaolaj:
Az olaj nem egyenl a zsrral. Hiszen mg a vrs hsokban tallhat zsr nem egszsges, addig az olvaolajban tallhat omega-3 zsrsavak azok, hiszen komoly gyulladscskkent hatsuk van. Emellett pedig a belekben a rkmegelz hatsuk is bizonytott.
Paradicsom:
Likopint tartalmaz, amely mg a rpban tallhat bta-karotinnl is nyolcszor, tzszer jobban vdi a sejteket, gy komoly szerepet jtszik a rkos sejtek szaporodsnak megakadlyozsban.
Rizs:
A legjobb vdelem blrk ellen. Segti azoknak az anyagoknak a kpzst, amelyek a blnylkahrtyt erstik. Rengeteg B1 s B2 vitamint tartalmaz.
Szegfszeg:
Fjdalomcsillapt, gyulladscskkent s baktriuml hatsa van, az egyik leghatsosabb gygynvny. Terhesek azonban nem ehetik.
Papaya:
Sejtvd hats vitaminokat tartalmaz, emellett nagyon ers gyulladscskkent hatsa van.
Szilva:
A legtbb rk ellen vd hatanyag a hljban tallhat. Az gynevezett antocinok kpesek legyzni a kros szabadgykket. Emellett a benne lv klium segt az egszsges sejtosztdsban.
Pisztcia:
Szeln, quercetin s reservatol azok az anyagok, amelyek vdik a szervezetet a rkos sejtektl. Emellett a flavonoidok is komoly szerepet jtszanak a szervezetben.
Tr:
A benne tallhat klium ersen befolysolja a sejtnvekedst s jratermeldst. Emellett olyan savakat termel a belekben, amelyek vdik a nylkahrtyt a tmadsoktl.
Retek:
Rengeteg C-vitamint, kalciumot s magnziumot tartalmaz, amelyek a kivlasztdott kros anyagokat s a zsrsavakat lektik, gy vdik a szervezetek a bl s hlyagrk ellen.
Ckla:
Flavonoid tartalma miatt komoly immunerst hatsa van. Rkos megbetegedsek megelzse miatt vente 2-3 hnapon keresztl rdemes naponta egy kil ckla kiprselt levt meginni, mregtelent ugyanis.
Rucola:
A germnos potencianvelnek hasznltk. Sznanyag tartalma miatt sejtvd hatsa van, megkti a szabad gykket.
Zslya:
A heidelbergi rkkutat kzpont tavaly bizonytotta be hatst, amely szerint vd a rkos megbetegedsek ellen. Napi 4-6 gramm bevitele tancsos megelzs szempontjbl.
Csemege uborka:
A tejsavakkal tartss tett uborka rengeteg vitamint s svnyi anyagot tartalmaz, amely ersti az immunrendszert s vd a rkos megbetegedsek ellen.
Sska:
A leveles zldsgek ltalban, gy a sska is sok folsavat tartalmaznak, amelyek komoly szerepet jtszanak a megelzsben.
Csokold:
A csokold s a kaka olyan vd anyagokat tartalmaznak,. amelyek cskkentik a gyulladst. Klnsen az tcsokoldban van sok polifenol, amely egy amerikai tanulmny szerint megakadlyozza a rkos sejtek terjedst.
Mustr:
A mustr ers illatt okoz anyagok baktriumlek, komoly vdelmet adnak a gyulladsos betegsgek ellen s a rk ellen is vdenek.
|