só-liszt gyurma helyett
Hófehér, csillogó és olcsó. Lehet karácsonyfára dísz, függődísz az ajtóra, dekoráció a csomagolásra, mandala, vagy akár készíthetsz belőle szélcsengőt. Sokoldalúan felhasználható, és mindenki észre fogja venni, hogy nem egy szokványos só-liszt-gyurma. Hidd el, semmi köze hozzá! Ez tényleg hófehér lesz és gyönyörű szépen csillogó.
Elkészítése nem igényel semmilyen előképzettséget.
Hozzávalók:
· 2 egység* szódabikarbóna
· 1 egység (kukorica) keményítő**
· 1+1/4 vagyis 1,25 egység víz (tehát 1 egész egység + még egy negyed egység)
*Az egység az lehet egy pohár, egy bögre vagy akár egy dióhéj is :) - az a fontos, hogy az arányok stimmeljenek. A vizet akkor a legegyszerűbb mérni, ha egy mérőpoharat alkalmazunk és mondjuk a 2 dl-t jelölő vonalat vesszük az egy egységnek. Így a víz mérésekor a 250 ml-ig öntjük a vizet.
**A sima, mezei keményítő névre hallgató fehér por is általában kukoricakeményítő és azt bármelyik sima közértben is kapsz. Kukkants bele, mert van, amelyik picit sárgás, Neked a minél fehérebb kell.
Hogyan készül?
A hozzávalókat öntsd egy lábasba és közepes lángon kezdd el melegíteni. Nagyon hamar elkezd forrni, onnantól van kihívás a kavargatásában, de mégsem sodónyi ideig kell felette állni, úgyhogy nyugi. Az utolsó 5 perc az már kemény menet, de legalább megvan mára az alkaredzés is. :)
Íme a kavargatás közbeni fázisok.
De a lényeg, hogy ne ijedj meg, bármit is látsz közben, a végére csodaszépen összeáll.
Amikor már totál krumplipüré kinézete van (csak sokkal keményebb), akkor kapard ki egy tányérra (ha akarsz, csinálj belőle te is egy szép gömböcöt, de erre egyébként semmi szükség :)) és takard le AZONNAL egy papírtörlővel.
Fontos! Rögtön takard le, hogy ne száradjon ki (erre 5 perc - fotózás ideje - alatt simán képes)! Véletlenül se kezdj el vele dolgozni, még ha a te kezed bírja is a meleget, mert szanaszét fog repedni (mármint a cucc).
Ha mégis megszáradna a külső réteg - ahogy nekem :) -, akkor azt vágd le, mielőtt elkezdesz dolgozni a masszával. Ne dobd ki, mert abból is készíthetsz díszeket, csak a száraz darabok miatt csomós lesz. Ettől viccesen néz ki, de precíz, kis mintákat ezzel nem tudsz készíteni.
Ha kihűlt (egy pár órát mindenképp békén kell hagyni), akkor ugyanúgy dolgozunk vele, ahogy bármilyen más keksztésztával vagy mézeskaláccsal (kinyújtjuk, szaggatjuk), azzal a fontos különbséggel, hogy ezt nem sütjük, csak simán a levegőn meg fog száradni.
Ha nem használod fel azonnal kihűlés után, akkor tedd a hideg masszát rögtön hűtőbe egy jól záródó zacskóban vagy dobozban.
Önmagában is gyönyörű szép a hófehér csillogásával, de ha mégis fel akarod dobni kicsit a sima felületet, még kiszaggatás előtt nyomj a masszába egy csipkedarabot vagy akár egy hajkefét, vagy fenyőágat, de egy toboz végiggörgetésével is különleges hatást érhetsz el. Száradás után festheted és tovább díszítheted, ha szeretnéd (de szerintem ez így szép, ahogy van :P).
Ha nem használod fel az egészet, akkor a maradékot egy jól záródó zacskóban vagy dobozban még sokáig tárolhatod a hűtőben. Picit megkeményedik, de majd a kezed melegétől újból megpuhul.
- gyönyörűen festhető
- nincs benne semmi káros anyag
- olcsó
- gyors
- igazi porcelánra hasonlít
- könnyű vele dolgozni
- nem reped
- szódás :)
|