Népgyógyászati javallatok és receptek
Kezdjük a leggyakoribb betegséggel!
Nátha: tormát reszelnek, kis dőre pohárral letakarják, s amikor a nagy ereje már elment, beleszagolnak, inhalálnak. Gyakran alkalmazzák köhögés, légcső- és hörghurut, influenza esetén: háromszor napjában 1 kávéskanálnyi mézzel kevert, reszelt tormát v. tormateát kell fogyasztani.
A reszelt, ecetes torma könnyíti a légzést, a felköhögést elősegíti. A mézzel kevert torma elfolyósítja a sűrű, tapadós nyálkát, csillapítja a köhögést. Ez a gyógyító hatás nemcsak hurutra szorítkozik, hanem asztmatikus állapotokban is kedvező, a tüdőn át való illóanyag kilégzése által.
A múlt században váltóláz (malária) ellen is tormás bort, tormás pálinkát ittak. 1 liter pálinkába 3 evőkanál reszelt tormát, egy deci mézet tettek, üvegben lekötve 9 napig meleg helyen érlelték, azután 3×1 evőkanálnyit vettek be belőle naponként. Ezt régebben még tüdőbaj ellen is hatásosnak találták. Mindezek a gyógymódok a torma fitoncid hatásán alapulnak.
A hólyag- és vesemedence-gyulladás gyógyszere: háromszor napjában egy evőkanálnyi frissen reszelt, egy kevés borecettel és mézzel kevert torma (egy csapott evőkanálnyinál többet nem ajánlatos bevenni, mert a vesék túlingerlésével ártalmára lehet annak, akinek gyengébb a veseműködése).
A torma külsőleg alkalmazva a felületi szövetekben hisztamint szabadít fel, ezáltal a testfelület vérellátása fokozódik, mert az ereket tágítja, fájdalomcsillapítóul is hat helyi gyulladások esetén.
Népi receptek:
Reszelt torma tiszta ruha közé téve (vászonzacskóba) derékfájás ellen; üvegbe ecetet öntenek a reszelt tormára: izomfájdalom (izomgyulladás) bedörzsölő szer. Feldarabolt tormagyökér főzetével először gőzöl, azután megfürdik benne a beteg. Torma, ecet, liszt összekeverve, ruha között: ízületi fájdalom enyhítésére. 10-15 percig, illetve égésérzésig maradjon rajta. Fejfájás ellen frissen reszelt torma (pép) kendőben a tarkóra helyezve. Vigyázat! Túl nagy adagban, túl hosszú ideg alkalmazva, a bőrizgató hatás a hólyagképződésig fokozódhat.
Jó torokbántalmak és reuma ellen. Hasonlóan az antibiotikumokhoz gyulladásgátló hatása van. A konyhában mártásként, húsokhoz, burgonyához, halételekhez, almával, tejföllel keverve finom kiegészítő.
Bor készítése:
A felnyitott borba szegfűszeget és szegfűborsot, ánizst, fahéjat, citrom- és narancshéjat és mustármagot, vagy koriandermagot tegyünk. Kössük le, és melegen tartsuk két hétig. Szűrjük át, és dugaszoljuk le. (Fogyasztására vonatkozóan, remélem, kell tanácsot adnom.:))
Az erős pirospaprika serkentő, fájdalomcsillapító, nyálkaoldó, vértisztító, helyi vérbőséget okozó (bőrvörösítő), hajszálértágító hatással rendelkezik. Használható arcüregi pangás, idült meghűlés, vérkeringési elégtelenség, reuma és ízületi gyulladások, izommerevség esetén. Erőteljesen serkenti a vérkeringést, szünteti a hideg érzést. Meghűlések, lázas állapotok, hideg végtagok, lehűlés esetén, vérserkentés, vérmelegítés, izzasztás céljára forró levesben, borban, külsőleg krémben bedörzsölőként, nagyon jó. Külsőleg szeszes kivonatát vagy olaját használhatjuk.
A sáfrány használható reuma, szemgyulladás, légúti megbetegedések, köhögés, asztma, vese megbetegedések, idült hasmenés esetén. A sáfrányt csak az elsősegélynyújtás, és a nagy fájdalmak kibírásának esetére ajánlott használni, széleskörű helyettesítője a kurkuma. Megújító, és minden energetikai rendszert érintő hatásuk megegyezik.
Fő felhasználási területe Európában a szembetegségeknél, a görcsös köhögésnél és a hasi kólikánál volt.
Megfelelő köptetőként, fájdalomcsillapítóként. Torokfájdalom, garat, vagy hörgők hurutossága, mandulagyulladás esetén jó forrón fogyasztjuk, kortyonként. Tejjel készítsük el. Ha tapadós, nehezen felköphető hurutunk van, akkor csak vízzel vagy borral készítsük, mivel a tej csak fokozza a letapadást.
Gyulladások, mirigymegvastagodások, gümők és gyulladások esetén kenőcsöt készítsünk belőle, és így a felületre alkalmazzuk. Alkoholos kivonatát borsmenta vagy kámfor illóolaj hozzáadásával, köszvény, ízületi gyulladás, és ebből fakadó bénulás, valamint fagyás esetén bedörzsölőként használjuk.
Tibetben láz- és vérzéscsillapító, tüdőbaj, ízületi panaszok, köszvény, szembajok, gennyedés, szívpanaszok, ideges zavarok, hátfájás, légzési nehézség, gyomorfájás, húgyúti panaszok, májgyulladás, járászavar elleni, legendás ősi gyógyszer.
Erős hatású szer, használata óvatosságot igényel! Nagy adagban mérgező! A sáfrányt önmagában nem nagyon alkalmazzák, hánytatógyökérrel és hashajtóval keverik, hogy ne lehessen túladagolni, viszont fűszerként grammnyi mennyiségben kapható a boltokban is. Terheseknek és gyermekeknek tiltott!
A rozmaring fő hatóanyagának nagy része fahéjsav-származék, cserzőanyagok, flavonok. Ezért sok tekintetben teljesen felcserélhető a fahéj helyettesítésére. Vizelethajtó tulajdonságú, egyben fertőzés elleni hatóanyagai révén vesefertőtlenítő hatású is. Teaként fogyasztva kismedencei vérbőséget okoz. Pakolásként bármely testrészre ugyanilyen hatást gyakorol, és egyben fájdalomcsillapítás is végezhető vele. Bedörzsölőként gyógykrémek, gyógyolajok készíthetők belőle, de szeszben, borban is jól elkészíthető.
Nagyon jól alkalmazható meghűlések esetén a légutak váladékainak fellazítására. Köptető teakeverékek alkotórésze. Mindenkinek megemeli a vérnyomását, ezért magas vérnyomásúaknak nem ajánlott. Várandósság alatt fogyasztani tilos!
A szegfűszeg serkentő, fertőtlenítő, nyálkaoldó, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Használható megfázások, köhögés, asztma, hányás, légcső- és gégehurut esetén. A tüdő és a gyomor hatékony, különleges ízanyagokat és illóanyagokat tartalmazó serkentőszere. Szünteti a meghűlést és fertőtleníti a nyirokrendszert. Kandiscukorral együtt eredményesen gyógyít megfázásokat, köhögést. A torok-csakra (az Ádám csutkánál található) és a hozzá tartozó tüdő, hörgők és hangképző szervek, száj, torok, hallás, szaglás, ízlelés, beszéd gyógyítója. Készen kapható illóolaja párologtatva frissítő, közérzetjavító, levegőt fertőtlenítő hatású. Irritáló lehet, igen hevítő. Óvatosan alkalmazzuk.
A szerecsendió fájdalomcsillapító, hőháztartás szabályozó, az egész testet felfrissítő, érserkentő, ízjavító tulajdonságokkal rendelkezik. Használható nehéz légzés, általános gyengeség, megfázások, hideg végtagok, általános lehűlés esetén. Illóolaj formájában, készen is kapható. Ebben az esetben győződjünk meg róla, hogy belsőlegesen is alkalmazható-e. Általában az igazi illóolaj drága, de belőle csak cseppek kellenek. Használható nehézlégzés, légzéskönnyítés, általános gyengeség esetén. Megfázásokra és a testrészek felmelegítésére. Csak kúraszerűen és kis adagokban alkalmazható.
A fűszernövényeket után, lássuk, hogy a leghétköznapibb anyagok mikre képesek. Mit tehetünk gyógyulásunk érdekében a kamrában, a boltban kapható zöldségek, egyéb élelmiszerek segítségével?
A burgonya C-vitamin forrás. A gyomorhurut a gyomorfekély és a bélgyulladás gyakori oka ellen hat. A nyers burgonyalé atropinhoz hasonló, görcsoldó, gyomorfájást csökkentő és szüntető hatóanyagot is tartalmaz.
Az európai népi orvoslás javallatai és receptjei: „fejforróság” és fejfájás (migrén) esetén nyers krumpliszeletes borogatás a halántéktájra; fagyott tagokra összetört, meleg, főtt krumpli. Forró vízzel leöntött nyers krumpli levében fürdetik a fájdalmas, reumatikus tagot, vagy meleg, főtt krumplival gőzölik és helyileg ezzel melegítik a fájdalmas részeket.
A nyers reszelt burgonya talpra kötve lázcsillapító, szemre téve pedig enyhíti a szemgyulladást.
Cukron, dextrinen, keményítőn, aminosavakon, alma- és tejsavon és C-vitaminon kívül bőr- és nyálkahártya-védő A- és F-vitamint is tartalmaz, a bőrelváltozásokra ezért fejthet ki kedvező hatást.
A nyers burgonyalét sárgarépalével keverve, kis mézzel ízesítve torokgyulladás, garatgyulladás esetén, vagy köhögésnél alkalmazzuk. Melegen, vagy hidegen, ruha közé téve a fennmaró rostanyagait, felköthetjük a nyakra, vagy felrakható a mellkasra borogatásként. De szintén kis mézes vízzel összekeverve, csemegeként el is fogyaszthatjuk.
Nagy káliumtartalma miatt vízhajtó hatású. A rossz szívműködés javulását hozhatja kiegészítő kúraként, ha nyers levéből reggel éhgyomorra 1 dl-nyit fogyasztunk több héten keresztül. Lázas állapotban mindenképp ajánlott a szív védelméről ilyen formában is gondoskodni.
A cékla kiemelt hatása elsősorban a rákterápiákban van, de ezzel most nem foglalkozunk. Az összes növény közül a hagymán kívül a céklának a legnagyobb a szilíciumtartalma (100 g-ban 20,6 mg). Ez azért nagy jelentőségű, mert a szilícium révén a szervezet védekezőképessége igen nagy mértékben fokozható. Nyers céklalé vagy nyers céklareszelék hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), a plazmasejtek és a falósejtek felszaporodnak.
Klinikai gyakorlat alapján javaslata: 3/5 rész cékla, 1/5 rész sárgarépa, 1/5 rész zellergumó átszűrt présleve. A céklakúrát húsmentes étrend kísérje. 1 kg céklából normál körülmények között 700 ml lé nyerhető.
A népi orvoslás a nyers lét éppúgy, mint a reszelt, nyers, salátakészítésre használt gumót, vizelethajtónak (húgykiválasztónak), vérképzőnek és vértisztítónak tartja. Előnyös a gyenge tüdejűek, gyulladásra hajlamosak és tartós rekedtségben szenvedőknek, de a sebgyógyulást is elősegíti. Ezeket az alkalmazásokat kémiai vizsgálatok is igazolják.
A cékla nemcsak szilíciumot, hanem számos egyéb ásványi anyagot és nyomelemeket is tartalmaz: káliumot, kalciumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, rubídiumot, céziumot. A-vitamin, B1, B2, C és P vitamin is található benne. B-vitamin-komplex tartalma 300 gramm/100g.
A cékla nemcsak a sejtlégzést aktiválja, a védekező sejtrendszert és a vérképzést serkenti fokozott működésre, hanem javítja az idegműködést és az emésztést is. Heveny lázas megbetegedések (influenza, hűléses betegségek) esetén is ajánlatos fogyasztani.
Kiegészítő kúraként alkalmazva kedvezően befolyásolja az idegbetegségeket is.
Fogyasztásánál ügyeljünk arra, hogy a fogzománcot károsíthatja, ezért a kinyert lét érdemes szívószál segítségével fogyasztani. Pép formájában vagy darabosan, egyéb élelmiszerrel fogyasszuk el a fogak védelmére.
A dió édes ízű, meleg hatású gyógy-élelmiszer. A dió gyümölcse erősítő, súlygyarapodást elősegítő tulajdonságú. Mint ilyen, megkötés nélkül fogyasztható, akár magában, akár levesekben. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.
Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsíradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését. A máj a méregtelenítés egyik legfőbb szerve.
Fülfájásnál, a dióból kipréselt kis mennyiségű olajat a fülbe cseppentsük bele. Feloldja a lerakódott zsírt, azt ki is folyassza. A gyulladást okozó baktériumokat felszámolja. Nagyon hamar gyógyít.
Olaját, pépjét, kelések és daganatok érlelésére, vagy felszámolására is alkalmazzák.
Segít megvédeni a szívet a betegségektől. Idegnyugtató hatása is van. Tejben főzve nyugtató-altató hatású. Mézben a diódarabok összeérnek és meghűlés, torokfájdalom esetén használhatók. Fontos szerepe van a rák gyógyításában is. Napi ajánlott adagja 15 dió, 3-szori, főétkezések utáni elrágcsálással, 5-5-5 dió. Minden dióbél, eltérő arányokban, de tartalmaz kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, foszfort, rezet, cinket, nátriumot, mangánt is. Értékes növényi fehérjeforrás. A dióbél fogyasztása csak kis adagokban ajánlott. A dióbél egyesek nyelvét, szájnyálkahártyáját irritálhatja, viszketést és a szájban kiütéseket, kimállást és aknét hozhat létre.
A fejes káposztát eredetileg állattakarmányként termesztették, illetve a vadon nőtt egyedeit gyűjtötték. Későbbi nemesített fajtái kerültek be előbb a szegényebb emberek, majd később az általános élelmezésbe. Ajánlottabb inkább savanyított formában, vagy nyersen fogyasztani. A kelkáposzta jobban megfelel emberi tápláléknak, mint a fejes képoszta.
A savanyú káposzta nagy C-vitamin tartalmú. 1 kg savanyú káposztából kb. 500-600 ml lé nyerhető. Meghűlés, vagy járvány idején ajánlott akár napi fogyasztása is ennek a mennyiségnek.
Külsőleg bedagadt, fájó térdre, derékra: bármelyik káposzta leveleit felmelegített állapotban lekötjük a felületre, (vasalóval is fel lehet melegíteni ruha között), majd a még egy ruhával lefedjük és melegen tartjuk.
A lenmag hatását az emésztőrendszeren, a légzőszerveken (és a bőrön), a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Használható asztma, idült bronchitis, tüdőgyulladás, gyomor és bélgyulladások, húgyúti fertőzések, hasmenés, lesoványodás, lábadozás, daganatok esetén. Hasonló tulajdonságú, mint a szezámmag.
Lecitint, növényi zsírt, egy fajta omega-3 zsírsavat, és fehérjét tartalmaz. A hidegen sajtolt szezámmag-olaj és a lenmag-olaj használata nagyon ajánlott mind megelőzés, mind betegségi tünetek előfordulása esetén. Az idegek ingerületátvitelében nagy szerepet játszik. Sclerosis multiplex esetén napi három evőkanál olaj fogyasztása javasolt.
A lenmagot nyálkaoldó és lágyítószerként hurutos megbetegedésekben mézzel összefőzve fogyasztjuk. Száraz, irritáló köhögés esetén jó szolgálatot tesz bevonó képessége. Napjában többször igyunk forró vízzel leöntött teájából egy-egy kortyot. A leforrázott lenmagot kevés mézzel el is fogyaszthatjuk.
Jó erősítőszere a sovány testalkatú egyéneknek, a vastagbélnek és a tüdőnek. Szilárdítja a tüdőszövetet és elősegíti a tüdő savóshártyáinak gyógyulását. Krónikus, szövetpusztulással járó tüdőbajokra kiváló. Tüdőerősítőként édesgyökérrel kombinálható.
A gyermekek, de a felnőttek, és az idős emberek is szívesen fogyasztják a következő keveréket: 1 evőkanál (kókuszreszelék) mák, 1 evőkanál mazsola, 1 evőkanál szezámmag vagy lenmag, 1 teáskanál baracklekvár. Ezt öntsük fel 1-2 dl langyos vízzel. Kis ideig hagyjuk állni, hogy megduzzadjon. Erős székrekedés esetén reggel és este fogyasszuk. Egyéb esetben csak lefekvés (és fogmosás) előtt. Aki tejet fogyaszthat, tejjel is készítheti. Cukorral, fahéjjal ízesíthető. Belek szelessége esetén okvetlenül az 1 evőkanál mákszemet tegyük hozzá. Magként való bevétele enyhe, de megbízható hashajtó is.
Cukorbajosoknak, a megszokott gyógyszerek szedése mellett, a hirtelen megnövekedett vércukorszintet segíti levinni. Erre a célra csak alkalmanként fogyasztható. Természetesen a diétát tartsuk be.
A vese, húgyhólyag és húgyvezeték gyulladásai esetén is jó felhasználni fájdalomcsillapító és lágyító tulajdonságait. Ilyen esetben nagy mennyiségben használjuk, hogy a nyálkahártyákat védje a savassá vált vizelet maró hatásától. Maga a lenmag lúgos kémhatást gyakorol. A vese húzó fájdalmai esetén, valamint hólyaghurut és hólyagkő esetén a tartós fájdalmak enyhítésére nagyon jól alkalmazható. Mind porként, mind teaitalként fogyaszthatjuk.
Természetes fehérjét és kalciumot tartalmaz. Táplálék-kiegészítőként napi fogyasztásra alkalmas. Vegetáriánusok rendszeresen fogyasszák. A lenmag kenyérbe, süteménybe is belesüthető. Aki akarja, le is darálhatja, így tegye a süteménybe. Tápláló, erősítőszer legyengült állapotokban.
Borogatóként helyi vérbőséget okoz, tágítja az ereket, lazítja a szöveteket, fájdalomcsillapító hatású. Reumás és gerincbántalmak esetén porából készítsünk masszát, ezt kenjük ruhadarabra, így rakjuk a felületre. Vizes kivonatát gyulladásos testrészek hűsítésére is alkalmazzák. Vizes kivonata, vagy teája már nem okoz erős vérbőséget, hanem lágyító és nyugtató.
Ellenjavallata nem ismert. A mag evése colitis esetén nem ajánlott. Egyéni érzékenység, főleg olajának használata esetén felléphet. Komoly székrekedés esetén nem hatásos, növelheti a pangást a remesebélben, inkább használjunk gyógynövényes beöntést, vagy a teakeveréket.
A mák teaként megfőzve, melegen, lassan kortyolgatva, bevonja a légcső hártyáit, és nyugtatja azt. Köhögés, torok- és hörgőgyulladás esetén igyunk egy-egy teát belőle, görcsoldó és összehúzó hatása, enyhe fájdalomcsillapító hatása miatt. Mákból és lenmagból, kevés ziliz porral megfőzve pépet főzhetünk, melyet a melltájék minden gyulladásos megbetegedése, hurutossága esetén alkalmazhatunk, éjszakai borogatásként. Mellhártyagyulladás esetén kiegészítő borogatásként alkalmazható, felváltva más borogatásokkal.
Szorulás esetén lazítja a széklet állagát. Hasmenés esetén, pedig összehúzó hatása nem engedi a bélfal további renyheségét. A szerecsendió a vastagbélre van hatással, együtt alkalmazva a két gyógynövényt a teljes bélrendszerre ható összetételt kapunk.
Fűszerként is fogyasztható, hüvelyesekkel együtt főzve, ellensúlyozza a gázképződést, és a bab, zöldbab, borsó finom, laza lesz tőle. A növény megsértett gubójából nyert nedv az ópium, mely erős kábítószer. Az érett, fekete kis magvak ilyen jellegű hatással nem rendelkeznek, nyugodtan fogyaszthatók. Ne használjuk rendszeresen gyomorhurut, vastagbélhurut esetén. Nagy mennyiségben álmosságot okoz, csak alkalmanként fogyasszuk, ugyanis hosszú távon való használata tompítja az elmét, rontja a felfogóképességet.
A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés. A kimerülést gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel. Súlyos és hosszan tartó száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet ajánlunk, amit sokáig kell a szájban tartani. A sűrű, főleg kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.
A gyomorban a méz stabilizálja a savháztartást. A méz segíti az emésztést. A máj ellátása elősegíti például a méregtelenítést, így felbecsülhetetlen jelentősége van például gomba- mérgezés, altatás utáni méregtelenítés és egyéb mérgezések esetében.
A méz nem csak a májra, hanem a vesére, a húgyhólyagra és a hasnyálmirigyre is kedvező, védő hatást gyakorol. Ez lehetővé teszi, hogy a cukorbetegek az engedélyezett szénhidrátbevitel határain belül mézet fogyasszanak és ezáltal olyan anyagokhoz jussanak, amit másból nem kaphatnának meg.
Japán orvosok állítják, hogy a méz elismerten javulást biztosít az emésztési betegségek, bőrbetegségek esetében, javítja a légzőszerveket, a keringési szerveket, idegeket, érzékszerveket, fogakat, az anyagcserét stb. Bolgár orvosok is elismerik a méz baktériumellenes, nyálkaoldó, érzéstelenítő, gyulladásellenes, biológiailag immunizáló, regeneratív, szívserkentő, nyugtató, idegerősítő hatását.
|