|
Menü |
|
| |
|
naptár |
|
| |
|
gyerekszáj |
|
"Ne add rám ezt a ruhát, mert ettől én butaütést kapok!"
"Nem akarok inni, nem csuklok, csak csiklandozza a hasamat valami!"
"Tudod anya én kibe vagyok szerelmes? - Kibe? -Tégedbe."
| |
|
értékek |
|
Csak egyet kérj az élettől: mindenből eleget!
Annyi napfényt, hogy ragyogóbbnak lásd az életet,
annyi esőt, hogy értékeld a napsütést,
annyi boldogságot, hogy virulhasson a lelked,
annyi fájdalmat, hogy értékeld az élet apró örömeit,
annyi nyereséget, hogy elérd a vágyaidat,
annyi veszteséget, hogy értékeld, amid van és
annyi üdvözlést, hogy könnyebb legyen a végső búcsú.
| |
|
|
|
ENI-ENNI KELL |
|
Makrobiotika Az általános makrobiotikus étkezés
Legalább 50 %-a minden étkezésünknek teljes értékű, feldolgozatlan főtt gabonafélékből kell, hogy álljon, amelyet különböző, változatos módon készíthetünk el. A teljes értékű gabonákhoz tartozik a barnarizs, köles, árpa, búza, zab kukorica, kukoricadara, és barna kenyér. Minden gabonafélének más az energiája, s ezeket az évszaktól függően ehetjük. A barnarizs fogyasztása minden évszakban ajánlott. A kerekszemű barnarizs a legkiegyensúlyozottabb energiájú, amíg a hosszú-szemű változat nyáron, a rövid, pedig telén egészségesebb kiegészítő gabonaként. A gabonaféléket egészségesebb szemes formában fogyasztani, de hetente néhány alkalommal ehetünk részlegesen feldolgozott gabonaféléket, például tésztaféléket kuszkuszt, zabpelyhet, kovászos barna kenyeret, vagy puliszkát. A napi étrend 5-10 %-a zöldségből, babfélékből, gabonafélékből, tengeri fűből készült leves lehet. A bio zöldségek a napi étrendünknek 25-30 %-a lehet. Ezeknek az organikusan, és helyben növesztett zöldségeknek nagyobb részét különböző főzési technikákkal, pl. párolással, blansírozassal, dinszteléssel elkészítve, kisebb részét nyersen illetve savanyítva fogyaszthatjuk. 10-15 %-át a napi étrendnek a főtt babfélék és a különböző módon elkészített tengeri zöldek teszik ki. Babfélék, csicseriborsó, lencse, fekete szójabab, valamint a szójából készült tofu ajánlott. Halak, gyümölcsök, desszertek, diófélék, magvak. Ezek 5-10 %-ban az egészségtől függően fogyaszthatóak. A makrobiotika kerüli a húsfélék fogyasztását, hetente egy-két alkalommal sovány, fehér húsú halat lehet enni. Évszakhoz illő, helyi gyümölcsök és desszertek heti 2-3 alkalommal. Magyarországon az alma, a cseresznye, szőlő, áfonya, körte, szilva is megterem többek között, és ezeket nyersen vagy rizs és árpamalátával ízesítve, különböző gabonafélékkel megfőzve desszertként elkészítve is ehetjük. Csak hidegen sajtolt, jó minőségű, adalék anyagok nélkül készült növényi eredetű olajat használjunk. Szezámmagból vagy kukoricából készült olajat használhatunk minden nap, de kis mennyiségben. Ízesítőként pörkölt tengeri zöldségport, tengeri sót használhatunk. Forrás: http://www.makroteka.com/
| |
|
|
|
BlogPlusz |
|
| |
|
gondolatok |
|
A Dalai Láma, mikor arról kérdezték, hogy mi az, ami a leginkább meglepi az emberrel kapcsolatban, ezt válaszolta: „Az ember. Mert feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent: az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben. Úgy él, mintha soha nem halna meg, és aztán úgy hal meg, hogy soha nem is élt igazán.”
| |
|
nyelvtörők |
|
Láttam szőrös hörcsögöt, éppen szörpöt szörcsögött. Ha a hörcsög szörpöt szörcsög, rátörnek a hörcsög görcsök.
Potyogó orsó, kotyogó korsó, rotyogó borsó, motyogó kutya, lötyögő gatya.
Két pék két szép kék képet kér.
Csóri csiga csalán csúcsán cselleng. Csalán csúcsát csipegetve leng fent.
| |
|
Térfonás |
|
| |
|
|