 |
Men |
|
| |
 |
naptr |
|
| |
 |
gyerekszj |
|
"Ne add rm ezt a ruht, mert ettl n butatst kapok!"
"Nem akarok inni, nem csuklok, csak csiklandozza a hasamat valami!"
"Tudod anya n kibe vagyok szerelmes? - Kibe? -Tgedbe."
| |
 |
rtkek |
|
Csak egyet krj az lettl: mindenbl eleget!
Annyi napfnyt, hogy ragyogbbnak lsd az letet,
annyi est, hogy rtkeld a napstst,
annyi boldogsgot, hogy virulhasson a lelked,
annyi fjdalmat, hogy rtkeld az let apr rmeit,
annyi nyeresget, hogy elrd a vgyaidat,
annyi vesztesget, hogy rtkeld, amid van s
annyi dvzlst, hogy knnyebb legyen a vgs bcs.
| |
|
|
 |
ENI-ENNI KELL |
|
Makrobiotika Az ltalnos makrobiotikus tkezs
Legalbb 50 %-a minden tkezsnknek teljes rtk, feldolgozatlan ftt gabonaflkbl kell, hogy lljon, amelyet klnbz, vltozatos mdon kszthetnk el. A teljes rtk gabonkhoz tartozik a barnarizs, kles, rpa, bza, zab kukorica, kukoricadara, s barna kenyr. Minden gabonaflnek ms az energija, s ezeket az vszaktl fggen ehetjk. A barnarizs fogyasztsa minden vszakban ajnlott. A kerekszem barnarizs a legkiegyenslyozottabb energij, amg a hossz-szem vltozat nyron, a rvid, pedig teln egszsgesebb kiegszt gabonaknt. A gabonaflket egszsgesebb szemes formban fogyasztani, de hetente nhny alkalommal ehetnk rszlegesen feldolgozott gabonaflket, pldul tsztaflket kuszkuszt, zabpelyhet, kovszos barna kenyeret, vagy puliszkt. A napi trend 5-10 %-a zldsgbl, babflkbl, gabonaflkbl, tengeri fbl kszlt leves lehet. A bio zldsgek a napi trendnknek 25-30 %-a lehet. Ezeknek az organikusan, s helyben nvesztett zldsgeknek nagyobb rszt klnbz fzsi technikkkal, pl. prolssal, blansrozassal, dinsztelssel elksztve, kisebb rszt nyersen illetve savanytva fogyaszthatjuk. 10-15 %-t a napi trendnek a ftt babflk s a klnbz mdon elksztett tengeri zldek teszik ki. Babflk, csicseribors, lencse, fekete szjabab, valamint a szjbl kszlt tofu ajnlott. Halak, gymlcsk, desszertek, diflk, magvak. Ezek 5-10 %-ban az egszsgtl fggen fogyaszthatak. A makrobiotika kerli a hsflk fogyasztst, hetente egy-kt alkalommal sovny, fehr hs halat lehet enni. vszakhoz ill, helyi gymlcsk s desszertek heti 2-3 alkalommal. Magyarorszgon az alma, a cseresznye, szl, fonya, krte, szilva is megterem tbbek kztt, s ezeket nyersen vagy rizs s rpamaltval zestve, klnbz gabonaflkkel megfzve desszertknt elksztve is ehetjk. Csak hidegen sajtolt, j minsg, adalk anyagok nlkl kszlt nvnyi eredet olajat hasznljunk. Szezmmagbl vagy kukoricbl kszlt olajat hasznlhatunk minden nap, de kis mennyisgben. zestknt prklt tengeri zldsgport, tengeri st hasznlhatunk. Forrs: http://www.makroteka.com/
| |
|
|
 |
BlogPlusz |
|
| |
 |
gondolatok |
|
A Dalai Lma, mikor arrl krdeztk, hogy mi az, ami a leginkbb meglepi az emberrel kapcsolatban, ezt vlaszolta: „Az ember. Mert felldozza az egszsgt, hogy pnzt keressen. Aztn felldozza a pnzt, hogy visszaszerezze az egszsgt. s mivel olyan izgatott a jvjvel kapcsolatban, hogy elfelejti lvezni a jelent: az eredmny az, hogy nem l sem a jelenben, sem a jvben. gy l, mintha soha nem halna meg, s aztn gy hal meg, hogy soha nem is lt igazn.”
| |
 |
nyelvtrk |
|
Lttam szrs hrcsgt, ppen szrpt szrcsgtt. Ha a hrcsg szrpt szrcsg, rtrnek a hrcsg grcsk.
Potyog ors, kotyog kors, rotyog bors, motyog kutya, ltyg gatya.
Kt pk kt szp kk kpet kr.
Csri csiga csaln cscsn cselleng. Csaln cscst csipegetve leng fent.
| |
 |
Trfons |
|

| |
|
|