|
Menü |
|
| |
|
naptár |
|
| |
|
gyerekszáj |
|
"Ne add rám ezt a ruhát, mert ettől én butaütést kapok!"
"Nem akarok inni, nem csuklok, csak csiklandozza a hasamat valami!"
"Tudod anya én kibe vagyok szerelmes? - Kibe? -Tégedbe."
| |
|
értékek |
|
Csak egyet kérj az élettől: mindenből eleget!
Annyi napfényt, hogy ragyogóbbnak lásd az életet,
annyi esőt, hogy értékeld a napsütést,
annyi boldogságot, hogy virulhasson a lelked,
annyi fájdalmat, hogy értékeld az élet apró örömeit,
annyi nyereséget, hogy elérd a vágyaidat,
annyi veszteséget, hogy értékeld, amid van és
annyi üdvözlést, hogy könnyebb legyen a végső búcsú.
| |
|
|
|
ENI-ENNI KELL |
|
Magok Az általam leginkább kedvelt magok.
Szezám mag:
A szezám (Sesamum indicum) méteres magasságú trópusi lágyszárú növény. Szára és levele mirigyszőrös, virágai kétajkúak, rózsaszínűek. Toktermésében megérett magvaiból készül a világhíres szezámolaj, amely zsíros olajat, B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz. A szezám a termesztésbe elsőként bevont növények egyike. Indiából származik. A római katonákkal is mézzel elkevert szezámmagot (halvát) etettek erejük, és férfiasságuk növelése érdekében. A szezámmag a magok királya. Nem azért, mert a legnagyobb, hanem azért, mert a leggazdagabb bizonyos ásványi anyagokban. Kalciumban például súlyarányosan gazdagabb, mint a tehéntej (hétszer annyi kalciumot tartalmaz) és vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül, pedig egyenesen kiemelkedik. Olaját egyre gyakrabban használja az aromaterápia hordozóanyagként. Sűrű, tömény illatú olaja eukaliptusz, rózsa vagy teafa olajával keverve masszázsolajnak kiváló. Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését. Én tengeri sóval kávédarálón keverve vajas kenyérrel szeretem a legjobban.
Lenmag:
A lenmag használata a modern táplálkozásban nagyon fontos szerepet kapott. A feldolgozatlan lenmag a feldolgozott élelmiszerek sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyikévé vált. Fogyasztásával a szervezet hozzájuthat az egyik legtisztább tápanyagforráshoz, hogy el tudja látni magát a legfinomabb esszenciális zsírral. Szervezetünk sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak és kevésbé sebezhetők lesznek, mint a közönséges zsírokkal ellátott test. A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot. Gyógyhatásai: Serkenti az agyműködést: A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását. Izületi gyulladás: Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek, okozta fájdalmát, illetve hozzájárul az összes autóimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez. Bronhitis: A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. (Negyed liter forró vízbe tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon.) Ekcéma: A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára is gyógyító hatással van. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk. Kövek és homok ellen: Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyaszthatunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. Gyomorfekély: A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is. Izomláz, izomfájás: A sportolók, vagy az elfáradtak, az izmaikra jótékony gyógyírt találhatnak a lenmagban. Én galuska készítésében, és kenyérsütésnél használom leginkább.
Napraforgó mag:
Észak-Amerikából terjedt el Európába a nagy földrajzi felfedezések idején. Latin neve a napkoronghoz hasonló tányérvirágzatára utal. A paraszti kisgazdaságokban minden részét felhasználták: a kicsépelt magokat pörkölték és tisztítva fogyasztották illetve olajat sajtoltak belőle, a szárából kerítést fontak vagy tüzelésre használták. Olaja először a szegények étkezésében volt fontos, illetve böjti eledelnek használták. Ma pedig olaját is és a belőle készített növényi zsiradékot (margarint) is az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részének tartjuk, amely konyhatechnológiánkban felválthatja a rosszabb táplálkozás-élettani jellemzőkkel bíró disznózsírt. A napraforgó mag nemcsak finom rágcsálnivaló, hanem bőséges olajtartalma is kiemeli az olajat adó növények közül. A benne lévő hatóanyagok, összetevők kedvező élettani hatásainak köszönhető mai népszerűsége. Az egészséges életmód hívei különösen a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt becsülik.
A finomított napraforgó étolaj áttetsző, világossárga, semleges illatú és ízű, alkalmas sütésre, főzésre, öntetek és majonéz készítésére. A hatóanyagok jobban érvényesülnek a kevésbé kezelt, hidegen sajtolt olajban. Nyálkalerakódás, izzadás esetén, ha elhúzódó meghűlés kínoz, természetgyógyászok a napraforgó teát ajánlják. Prosztata probléma, ideggyengeség, magas koleszterinszint, vizelési gondok kezelésére is jó hatású lehet a napraforgómag fogyasztása, akár hagyományos módon nyersen, akár hámozottan, kicsit megtörve, teának főzve.(egy liter vízbe tegyünk egy-két deci tisztított, tört napraforgómagot és lassú tűzön forraljuk 20-30 percig). A napraforgósziromnak lázcsillapító, nyugtató, vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Én kenyérsütésnél szeretem használni leginkább.
Fenyőmag:
Már az ókorban is ismert és megbecsült eleség volt. A római katonák élelmezésében fontos szerepet játszott, de a régi görögök, egyiptomiak is említést tettek róla. Gyakran mézbe tették, így konzerválták. Az amerikai indián, a középkori mediterrán és a keleti kultúrákban is fogyasztották. A fenyőmag legalább 20-féle olyan fenyő tobozából származhat (pl. havasi cirbolyafenyő, európai mandulafenyő, kínai-, mexikói-, és coloradói fenyő), melyeknek ehető magjai elég nagyok ahhoz, hogy érdemes legyen a termést begyűjteni. A fenyőmag értékes, tápanyagokban gazdag élelmiszer. Energiatartalma jelentős, és benne létfontosságú, többszörösen telítetlen zsírsavak (gamma-linolénsav, pinolénsav), valamint E-vitamin találhatók. Ezek, valamint a fitoszterol- és élelmi rosttartalma hozzájárul a szérum-koleszterinszint csökkentéséhez, és ezzel a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának mérsékléséhez. Magas kálium- és magnéziumtartalma támogatja a szív munkáját, és elhanyagolható nátriumtartalmával együtt hozzájárul a magas vérnyomás alacsonyabbá tételéhez. Én sütinél, és puding készítésekor használom.
| |
|
|
|
BlogPlusz |
|
| |
|
gondolatok |
|
A Dalai Láma, mikor arról kérdezték, hogy mi az, ami a leginkább meglepi az emberrel kapcsolatban, ezt válaszolta: „Az ember. Mert feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent: az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben. Úgy él, mintha soha nem halna meg, és aztán úgy hal meg, hogy soha nem is élt igazán.”
| |
|
nyelvtörők |
|
Láttam szőrös hörcsögöt, éppen szörpöt szörcsögött. Ha a hörcsög szörpöt szörcsög, rátörnek a hörcsög görcsök.
Potyogó orsó, kotyogó korsó, rotyogó borsó, motyogó kutya, lötyögő gatya.
Két pék két szép kék képet kér.
Csóri csiga csalán csúcsán cselleng. Csalán csúcsát csipegetve leng fent.
| |
|
Térfonás |
|
| |
|
|