1.pont: Minl vltozatosabban, minl tbbfle lelmiszerbl, klnbz telksztsi mdok felhasznlsval lltsuk ssze trendnket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, zleljnk meg ms teleket is, kiprbls utn mondjunk csak vlemnyt, ne legyenek eltleteink. A sokszn, nem gyakran ismtld telsorokat tartalmaz trend nmagban komoly biztostkot jelent arra, hogy minden szksges tpanyagot megkap a szervezetnk.
2.pont: Egynk kevsb zsros teleket: a fzshez, stshez inkbb margarint vagy olajat hasznljunk. Klnsen fontos ez a keveset mozgk, az l foglalkozsak szmra. Rszestsk elnyben a gzlst, prolst, a fliban, teflonednyben vagy fedett cserpednyben, mikrohullm stben ksztst a zsiradkban stssel szemben. Mellzzk a rntst, kedvezbb a kevs liszttel, kemnytvel ksztett habars.
3.pont: Kevs sval ksztsk az teleket, utlag ne szzunk: a mrskelten ss zt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Klnsen kerljk a szst gyermekeknl, mert az ekkor kialakult zls az egsz letre kihat. A fogyasztsra ksz lelmiszerek kzl vlasszuk a kevsb szottakat. Az telek vltozatos zestsre sokfle fszert hasznlhatunk.
4.pont: Csak tkezsek befejez fogsaknt, hetenknt legfeljebb egyszer-ktszer egynk dessgeket, stemnyeket, soha ne tkezsek kztt, fleg nem helyette. teleinket egyltaln ne, legfeljebb nagyon csekly mrtkben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett hasznljunk mzet. Igyunk inkbb termszetes gymlcs- s zldsglevet, mintsem italokat, szrpket. A kvba, teba - ha egyltaln szksges - inkbb mestersges destszert tegynk. Ne szoktassuk a gyermekeket az des z szeretetre.
5.pont: Naponta fogyasszunk mintegy fl liter tejet vagy tejtermket (pl. sajtot, trt, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermkek kzl a kisebb zsrtartalmakat vlasszuk.
6.pont: Rendszeresen, naponta tbbszr is egynk nyers gymlcst, zldsgflt (saltnak elksztve, erre tlen is van md), prolt fzelknvnyt, zldsget.
7.pont: Asztalunkra mindig kerljn barna kenyr. Kretknt vagy a fogs alapjaknt inkbb a burgonyt s a prolt zldsgflket. Ritkbban vlasszuk a rizst, tsztt.
8.pont: Naponta ngyszer-tszr tkezznk. Egyik tkezs se legyen tlsgosan bsges vagy nagyon kevs: minl egyenletesebben osszuk el a napi tpllkmennyisget. Egynk nyugodtan, knyelmes krlmnyeket teremtve, nem kapkodva. A ftt teleket elksztsk utn mielbb tlaljuk, ne troljuk melegen rkig. Legyen meg a napi megszokott tkezsi „menetrendnk”, lehetleg mindig azonos idpontban egynk.
9.pont: A szomjsg legjobban ivvzzel olthat. Az alkohol kros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek tpllkozsi szempontbl, ezrt is kerlni kell ezeket. Gyermekeknl a legkisebb mennyisgben is tilosak.
10.pont: A helyes tpllkozs nem jelenti egyetlen telnek, lelmiszernek a tilalmt sem, azonban clszer egyeseket elnyben rszesteni, msok fogyasztst cskkenteni. Nincsenek tiltott tpllkok, csak kerlend mennyisgek! Bsges fogyasztsra javasolt: elssorban gymlcsk, zldsg- s fzelkflk, hal, tovbb barna kenyr, burgonya. Mrskelt fogyasztsra javasolt: nem zsros hsok s hsksztmnyek, zsrszegny tej s tejtermkek, zsiradkok (clszer a zsr helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojs, tszta, szraz hvelyesek. Kerlni javasolt: dessgek, fagylalt, cukrozott ksztmnyek (beftt, lekvr is), zsros hsok, zsros telek, tejszn, cukor, cukros dtk, s, tmny italok, sr, bor. Figyeljnk a csomagolt lelmiszereken feltntetett energia- s tpanyagrtkekre, egyb sszetteli adatokra, amelyek sok segtsget adnak az lelmiszerek kivlasztsban s az trend sszelltsban.
11.pont: A helyes tpllkozs kedvez hatsait hatkonyan egszti ki a dohnyzs teljes mellzse, a rendszeres testmozgs.
12.pont: A helyes tpllkozs fedezi a szervezet minden lettani folyamatnak energia- s tpanyag-felhasznlst. Egyszer mdszert jelent rtkelsre a testtmeg mrse: a megfelel tpllkozs mellett a kvnatos testtmeg alakul ki, ezt a clt kell elrnnk.
A Tpllkozsi Frum kiadvnya alapjn